ANNONS

Från snobberi till folksport – nu firar klubben 100 år

Rönninge Tennisklubb.
Stig Malmberg och Hanna Asaba träffas för första gången i tennishallen. Klubben Hanna kommer till är en helt annan än då Stig kom med.
Det började med förmögna sommargäster som spelade på privata banor iklädda långbyxor med pressveck.
Nu är tennisen en folksport och Rönninge tennisklubb 550 medlemmar stor.
I Rönninge Tennishall träffar Mitt i 94-årige Stig Malmberg som sett allt från snobberi till senaste medlemmen Hanna Asabas första slag.
ANNONS

Rönninge tennisklubb firar 100 år som klubb med stort kalas . Klubbens äldsteman Stig Malmberg har varit med sedan 1950-talet. Då var klubben fortfarande exklusiv med ett tak på 30 personer.

– På den tiden fick inte vem som helst bli medlem. Man skulle väljas in och två man garantera att man passade in. Det var en överklass-sport. Gubbarna hade bara strukna vita byxor i pressveck. Jag kom i en brytningstid och spelade i shorts som andra yngre, säger Stig Malmberg.

Tennisbanan Tallsätravägen

Tennisbanan på Tallsätravägen invid järnvägsspåret. Sjön Flaten i bakgrunden. Foto: Salems hembygdsförenings arkiv

Tennis Rönninge. Salems hembygdsförenings arkiv

Fika vid tennisbanan på Talllsätravägen 1933. Foto: Salems hembygdsförenings arkiv

Sporten kom till Rönninge med förmögna stockholmare som byggt sommarhus på orten och spelade på privata banor. Klubben bildades 1919 och den första allmänna banan låg på Tallsätravägen. Banan låg nära tågspåret och tågtunneln. Något som kunde ge Stig fördel i vissa matcher.

– Tågen signalerade innan tunneln . Det var bra när man hade en motståndare som inte kände till det här, säger Stig Malmberg.

Emanuel Birke. Salems hembygdsförenings arkiv

Salems starke man Emanuel Birke gillade också tennis. Foto: Salems hembygdsförenings arkiv

1953. 50-talet var en brytningstid enligt Stig Malmberg. En av ungdomarna på bilden är Yvonne Törnberg. Foto: Privat

1953. 50-talet var en brytningstid med ny klädstil enligt Stig Malmberg. En av ungdomarna på bilden är Yvonne Törnberg. Foto: Privat

Klubben bär på många minnen, både goda och onda. Ett av dem var när tenniskungen Gustav V stannade till för att heja på några lokala pojkar som spelade. Ett stort lyft för klubben kom när Rönninge tennishall byggdes i början av 90-talet. Hallen rasade sedan ihop av snö och is 2010 men ingen skadades och på nio månader byggde man upp en ny hall.

ANNONS

Svenska folkdansens vänners tennisbana i Rönninge.

En av tennisbanorna i Rönninge låg i Uttringe. Här är det Svenska folkdansens vänners tennisbana. Foto: Salems hembygdsförenings arkiv.

När Mitt i kommer på besök i hallen är klubbens senast tillskott Hanna Asaba här för att slå sina första slag.

Rönninge TK fyller 100 år, Bild på Stig Malmberg och Hanna Asaba

Stig Malmberg visar Hanna Asaba hur man får en vinnande forehand. Stig Malmberg har vunnit guld i VM för veteraner. Foto: Stefan Källstigen.

– Det här är min första idrott. Daniel (en av klubbens tränare) kom till skolan för att visa och jag tyckte det var kul, säger hon.

Stig Malmberg börjar med att visa Hanna Asaba en forehand. Stig har också varit tränare i 26 år och hjälper till att ta hand om lokaler och banor. Stig fyller själv 100 år om sex år. Han är lite orolig men hoppas att folk fortsätter ställa upp ideellt för klubben.

– Jag har aldrig tagit en krona i betalt för det här, säger han.

Det händer på kalaset

Spelar med träracket i vitt

Fredag 6 september klockan 16-19: Uppvisningsmatcher och barnaktiviteter
Lördag 7 september klockan 12-15: Rönninge tennishall, RTK 100 Years Doubles Woodie Challenge.  Dubbel med spelare iklädda tidstypisk vit klädsel och vit klädsel.

Klockan 18.00 jubileumsmiddag