Rönninges urmoder hyllas med ett bakverk

Carina Kandell
"Det finns ju Napoleonbakelse så varför inte en Wilhelminabakelse", säger Carina Kandell.
Susanne Ferrer Graham hoppas på att det blir många som är med och deltar i baktävlingen.
Susanne Ferrer Graham hoppas på att det blir många som är med och deltar i baktävlingen.
Napoleon har en bakelse och nu ska Rönninges urmoder få ett bakverk uppkallat efter sig. Måndagen den 7 maj kan man lämna in sina bakelser för bedömning. Den 26 maj presenteras det vinnande bakverket.

Wilhelmina af Tibell, kvinnan som såg till att orten fick en tågstation ska få en bakelse uppkallad efter sig. Carina Kandell, ägare till butiken Blomsterprinsessan i Salem centrum kom på idén men kunde inte vara med och genomföra tävlingen då hon inte har tid eftersom maj är en väldigt hektiskt månad för blomsterhandlare.

– Jag är uppvuxen i kommunen och vet knappt vem Wilhelmina af Tibell är. Jag ville uppmärksamma henne och tyckte att hon skulle namnge en bakelse, det var så jag kom på idén. Men jag har inte tid så några personer från kulturhuset Mitt Forum tog över idén, säger Carina Kandell.

Wilhelmina af Tibell

Wilhelmina af Tibell föddes 1814 på Rönninge gård i Salem socken. Foto: Wikicommons

Den 7 maj är det inlämning av olika bakverk på Kaffestugans stenugnsbageri. Vill man vara med och tävla ska lämna in fyra olika exemplar. Alla bidrag kommer att samlas i en receptbok.

– Allt som är ätbart kommer att hamna i  en bok. Vi vill gärna att de ska ha med ett alternativt namn om inte deras bakelse skulle vinna, säger Susanne Ferrer Graham, en personerna från Mitt Forum som driver tävlingen.

Baktävlingens jury, från vänster: Från vänster: Britt Stadener, Viktor Bloss, Thomas Bergman, Christina Moberg, Petimat Abdulkerimova, längst ned Lisa Ferrer Graham Foto: MittForum

Den 26 maj kommer juryn ha bestämt vilken bakelse som kommer att namnges efter Wilhelmina af Tibell.

– Vinnaren kommer att presenteras på eventet ”Salem i en trädgård” den 26 maj. Det är en politikerdag här i Salem och Wilhelminas namnsdag, säger Susanne Ferrer Graham.

Fakta

Fakta om Wilhelmina af Tibell

Wilhelmina af Tibell, född 23 juni 1814 på Rönninge gård i Salems socken, död 28 augusti 1895 på samma plats. Hon var en svensk författare och har blivit känd för sitt engagemang för Rönninge. Wilhelmina af Tibell engagerade sig i ortens modernisering. Hon gjorde statare till torpare, lät sjösänka och torrlägga Lillsjön för att få fram mer odlingsbar mark åt både sig och torparna och såg till att järnvägen stannade i Rönninge och att orten fick en järnvägsstation.

Källa: Wikipedia