Rörelsesensorer ska övervaka äldre

5G -nätet ska göra de äldre trygga, vill kommunen.
5G -nätet ska göra de äldre trygga, vill kommunen.
Rörelsesensorer som larmar om en äldre ramlat eller inte rör sid som vanligt i bostaden. Det är en teknik som ska testas i Vallentuna. Äldre själva ska vara med och utforma applikationen.
Målet är att det ska fungera som ett digitalt skyddsnät för att äldre ska kunna bo tryggt hemma.

Ett projekt där digital teknik ska hjälpa äldre kunna bo tryggt, utan regelbundna besök av hemtjänsten ska testas i Vallentuna.

Två frivilliga testpersoner i Vallentuna ska testa den nya tekniken och få rörelsesensorer monterade i bostaden. Med hjälp av sensorerna kan personernas normala rörelsemönster räknas ut.

Om något avviker från det normala ska ett första larm gå till en anhörig eller granne som hör av sig eller åker till den äldre för att kolla att allt är okej. Om de anhöriga inte bekräftar att de tagit emot larmet och agerat går det vidare till äldreomsorgen som kan hjälpa.

De som som deltar får tycka till om projektet och vara med skapa appliktaitonen som ska utvecklas.

Maria Svanberg som jobbar på socialförvaltningen i Vallentuna kommun poängterar att det inte är säkert att den färdiga produkten kommer att fungera exakt så, eller om rörelsesensorer i bostaden kommer att användas i praktiken.

– De som som deltar får tycka till om projektet och vara med skapa appliktaitonen som ska utvecklas.  Vi tycker detta är intressant och spännande och bra att medborgarna får vara med och utforma, säger hon.

Vallentuna är en av 20 kommuner som deltar i ett projekt där man undersöker hur det utvecklade 5G-nätet – ett nytt mobilnät som Stockholm blir först med nästa år – kan användas inom vård och omsorg. ”5G – vård och omsorg” heter projektet som initierats av vårdföretag och högskolor.

Teknik inom äldrevården är inte nytt i Vallentuna. Men det är få som har den typen av tjänster. Två personer har en så kallad nattkamera installerad i bostaden för att hemtjänsten inte ska behöva gå in till dem på nätterna.

Göran Lidström, chef för avdelningen för kvalitet och utveckling på socialförvaltningen tror dock att mer teknik inom äldreomsorgen väntar.

– Vi är på väg in i ett modernt tekniskt samhälle. Då är det naturligt att socialtjänsten tar till sig av moderna digitala verktyg, säger han.

Kan det spara pengar?

– Om man får teknik att fungera kan det bli besparande.

En vanlig farhåga är att teknik skulle ersätta mänsklig kontakt. Finns fog för sådan oro?

– Det mänskliga mötet är viktig, förhoppningsvis kan resurser användas på annat sätt, om man använder tekniken rätt.