ANNONS

Röriga rörbyten färdiga först om ett år

Vanlig syn i Farstatrakten. Genrebild.
Vanlig syn i Farstatrakten. Genrebild.
Farsta värmeverk ska renoveras och få ny skorsten när den gamla rivs.
Farsta värmeverk ska renoveras och få ny skorsten när den gamla rivs.
Trött på alla gropar i marken i Farsta? Det är bara att vänja sig. Arbetet med att byta ut fjärrvärmerör i marken kommer att pågå ett år till, till sommaren 2018.
ANNONS

Det har inte varit helt lätt att navigera sig fram på gatorna i Farstaområdet senaste året bland avspärrningar och gropar i marken. Det är Fortum värme som arbetar med att byta ut fjärrvärmesystemet. Flera kilometer nya rör har lagts ner i marken. Än är det långtifrån över.

De gator där arbeten återstår är Magelungsvägen, Farstavägen, Farstaplan, Edagränd, Boforsvägen och Larsbodavägen.

– Vi kommer inte att gräva några nya gropar men vi behöver hålla på ett tag till på de platser där vi arbetar redan idag. Vi planerar att vara färdiga vid Edagränd, Farstavägen och Boforsgatan till årsskiftet, förhoppningsvis någon månad tidigare. Vid korsningen Ågesta Broväg /Magelungsvägen och korsningen Farstavägen/Pepparvägen kommer arbetet pågå till nästa sommar, säger Jonas Collet, presschef på Fortum Värme, som 

I satsningen på att modernisera fjärrvärmesystemet, ingår även en renovering av Farsta värmeverk. Anläggningen, som ligger nära korsningen Magelungsvägen/Ågesta Broväg, är från 50-talet och har enligt Fortum Värme redan passerat normal teknisk livslängd.

Farsta värmeverk. Skorstenen ska rivas. Foto: Fortum Värme

Nu ska värmepannorna bytas ut, skorstenen rivas och en ny skorsten resas.

– Det är en anläggning som vi bara använder som reserv, till exempel när det blir riktigt riktigt kallt. Renoveringen ska göra att det fungerar smidigare de gånger det blir 20 minusgrader och vi verkligen behöver den, säger Jonas Collet.

Rivningen av skorstenen beräknas pågå i slutet av året och början av nästa. Dessutom ska fundamentet till en ännu äldre skorsten bilas bort.

ANNONS

– Då kommer det att bullra en del, varnar Jonas Collet.

Satsningen på ny fjärrvärme är enligt Forum Värme en förberedelse inför byggandet av 8000 nya bostäder i Farstaområdet.