Rosdahl efter miljonböter: ”Ansvaret är mitt”

Torbjörn Rosdahl M
Landstinget dömdes i veckan till nya böter för felaktiga upphandlingar av förvaltningsrätten. Torbjörn Rosdahl (M) är finanslandstingsråd.
Bara dagar efter de fällande domarna mot landstinget i Stockholm berättar Konkurrensverket att de har fler utredningar på gång.
Samtidigt säger landstingets högsta politiker, Torbjörn Rosdahl (M), att ansvaret ligger på honom.
– Jag kan inte skylla på någon annan, säger Rosdahl (M).

På onsdagen dömdes Stockholms läns landsting till böter i fyra fall av olagliga upphandlingar. Totalt ska landstinget nu betala 1,6 miljoner kronor.


Läs också: Ny bötessmocka för landstinget


Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson ser allvarligt på att landstinget i Stockholm återkommande anmäls och döms i rätten för olagliga upphandlingar.

– Det här är rätt tydliga fall. Att det också är upprepade förseelser ser vi allvarligt på, säger Per Karlsson på Konkurrensverket, vilket är den myndighet som anmält landstinget till rätten.

Per Karlsson berättar att Konkurrensverket just nu utreder fler fall där landstinget brustit i sina upphandlingar – och att fler anmälningar kommer. Han vill inte svara på hur många fall det rör sig om.

Att det också är upprepade förseelser ser vi allvarligt på.

Mitt i Stockholm har sammanställt utdömda böter sedan 2014 som landstinget ska betala. De är nu uppe i totalt 17,2 miljoner kronor.

När Mitt i går igenom domar från förvaltningsrätten i Stockholm de senaste åren återkommer landstinget ofta och sticker ut i mängden.

Delar ni på Konkurrensverket den bilden?

– Ja, de har klart flest och osedvanligt många beslut mot sig, säger Per Karlsson.

Har ni lagt extra fokus på att granska just landstinget i Stockholm?

– Nej, det är inget medvetet val utan det är vad som kommer i vår väg. Och visst har det varit ett störningsmoment att de inte rättat sig.

Torbjörn Rosdahl

Torbjöšrn Rosdahl (M)

Landstingets högste politiker, Torbjörn Rosdahl (M), meddelade tidigare denna vecka att den nya landstingsdirektören får i uppgift att styra upp landstingets upphandlingar.

– Domstolen har fällt oss och nu måste vi ta tag i det här. Landstingsdirektören ska skyndsamt titta på hur vi kan undvika att betala de här avgifterna i framtiden, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) till Mitt i Stockholm.

Men det här är inte första gången landstinget döms?

– Vi gör flera hundra upphandlingar varje år och det är ett fåtal där vi har förlorat. Men det gör det samma om det är få, det är för många. Vi ska inte betala vite, vi ska göra rätt.

Konkurrensverket säger att de utreder fler fall, vad tänker du om att det här inte är slut än?

– Vi ska tåla att granskas och har vi gjort fel så måste vi rätta till det. Det är bra att Konkurrensverket går igenom vår verksamhet. Det är tråkigt om vi får betala fler vitesbelopp men det ger också en kunskap om hur vi ska göra rätt, säger Torbjörn Rosdahl (M).

Hur besvärande är det här för ditt parti, Moderaterna?

– Det är alltid tråkigt när man gör fel och får vitesförelägganden. Självklart diskuterar vi med varandra. Det är inte politiken som gör upphandlingar men det är jag som landstingsråd som är ytterst ansvarig.

Vilket ansvar har tjänstemännen?

– Finanslandstingsrådet, det är jag, har alltid det yttersta ansvaret och jag kan inte skylla på någon annan, säger Torbjörn Rosdahl (M).

Landstingsdirektören ska nu jobba ”skyndsamt” med att ta fram åtgärder kring de felande upphandlingarna. Torbjörn Rosdahl (M) tror att ett förslag kan presenteras i början av nästa år.

Fakta

Landstinget böter: 17 195 000 kronor

Då har landstinget dömts till böter av förvaltningsrätten:

 • 30 november 2016 – 390.000 kr
 • 30 november 2016 – 275.000 kr
 • 30 november 2016 – 430.000 kr
 • 30 november 2016 – 530.000 kr
 • 1 november – 200.000 kr (Karolinska universitetssjukhuset)
 • 27 maj 2016 – 500.000 kr (Karolinska universitetssjukhuset)
 • 1 februari 2016 – 750.000 kr
 • 10 december 2015 – 10.000.000 kr
 • 30 november 2015 – 270.000 kr
 • 19 oktober 2015 – 350.000 kr
 • 19 oktober 2015 – 500.000 kr
 • 27 juni 2014 – 3.000.000 kr