Rose-Marie fyller 19 på måndag

Rose-Marie fyller år på skottdagen, men planerar inget storslaget firande på måndag.
Rose-Marie fyller år på skottdagen, men planerar inget storslaget firande på måndag.
Hur det egentligen att bara fylla år var fjärde år? Rose-Marie Johansson i Edsviken vet. Hon fyller nämligen 19 år på måndag – om man ska vara lite petig.

I år är det, som många kanske redan har hunnit uppmärksamma, skottår. På måndag den 29 februari infaller skottdagen, och för en del blir det lite mer påtagligt än för andra att en extra dag tillkommer i år.

För Rose-Marie Johansson i Edsviken exempelvis, hon är född den 29 februari 1940 – och fyller därmed bara år var fjärde år.

– Jag är ju van vid det så jag tänker inte så mycket på det längre. Men när jag var barn var det många som sa ”stackars dig som bara fyller år var fjärde år”. Fast jag tyckte egentligen bara att det var bra, när det väl blev den 29:e blev jag ju firad lite extra, säger hon.

Men hur gör man egentligen, när det inte är skottår?

– Vi brukar alltid fira den sista februari, oavsett vilket är det är. Så får det ju ändå bli. Jag har aldrig tyckt att det har varit något jobbigt egentligen, jag har nästan blivit mer firad på grund av det.

Är det många som skämtar om att du bara är 19 år?

– Nej, faktiskt inte. Men jag blir väl ihågkommen när jag väl fyller år, mer än vad jag kanske skulle bli om jag inte fyllde år den här dagen.

Men även om det är ”riktig” födelsedag i år, planerar Rose-Marie inget storslaget firande.

– Vi pratade precis om det, jag ville nästa strunta i att ha något firande i år. Men då sa min man att vi måste göra i ordning någonting, men det blir inget stort firande. Några vänner och släktingar kanske kommer över, vi får se.

Fakta

Skottdagen

Infaller den 29 februari vart fjärde år. Dagen låg förut den 24 februari men flyttades år 2000.

Vårt vanliga år är egentligen en fjärdedels dag för kort. Genom att lägga in ett skottår var fjärde år kompenserar man tidsförskjutningen och håller årstiderna på plats.