ANNONS

Rosenbad: Fyra gripna personer släppta

Rosenbad.
Rosenbad.
Fyra personer greps på onsdagsförmiddagen misstänkta för ett intrång vid Rosenbad. På onsdagskvällen kunde polisen meddela att de släppt samtliga fyra personer.
ANNONS

De fyra är dock fortfarande misstänkta för grovt olaga hot och en av dem även för våld mot tjänsteman.

Klockan var tjugo över tio på förmiddagen när polisen fick larm om att vakter vid Rosenbad utsatts för våld och att folk tagit sig in i byggnaden, samt upp på taket.

Ovanför entrén satte personerna upp en banderoll med budskapet ”Låt kolet ligga”. Ett budskap som syftar på det beslut som väntas om hur Vattenfall ska förhålla sig till sin brunkolsverksamhet i Tyskland.

På eftermiddagen förhördes personerna och den jourhavande åklagaren beslutade senare att de fyra gripna personerna kunde släppas på fri fot. Misstankarna om brott kvarstår dock, och en av männen som deltagit i aktionen är enligt polisen även misstänkt för våld mot tjänsteman. Misshandeln ska ha inträffat när en av vakterna försökte hindra personerna från att ta sig in i byggnaden.

Enligt Ekot ska en löst sammansatt aktivistgrupp ligga bakom aktionen vid Rosenbad.

Aktionen liknar också dem som Greenpeace tidigare utfört för att väcka opinion i miljöfrågor. Men Greenpeace dementerar att de skulle vara inblandade i Rosenbadsaktionen.

– Vi har inget med att detta göra, säger deras pressansvariga Emma Hernberg till Mitt i Stockholm.

Läs mer: Personer tog sig in på Rosenbad

ANNONS