Rösjöstyrelsen hotas av nedläggning

Rösjöskolan ser ut att förlora sitt självstyre. Beslutet fattas på torsdag.
Rösjöskolan ser ut att förlora sitt självstyre. Beslutet fattas på torsdag.
Kommunala Rösjöskolan kan bli av med sitt unika självstyre.

Under 20 år har skolan haft en egen nämnd i kommunen, men nu kan den läggas ner.

I Sollentuna styrs alla kommunala skolor av Barn- och ungdomsnämnden, BUN. Utom Rösjöskolan, som haft en helt egen nämnd bestående av personal och föräldrar.

Men nu kan deras unika självstyre försvinna.

Sollentuna kommun vill lägga ner skolans nämnd – Rösjöstyrelsen – och låta skolan styras av BUN. Beslutet, som ska tas på kommunfullmäktige den 17 december, har dock mött hård kritik.

Rösjöstyrelsen menar att beslutsunderlaget innehåller rena felaktigheter och ger en onyanserad bild av skolan. Innan kommunen tar beslut om en omorganisation behövs en djupare analys, menar styrelsen.

Skolans rektor Mikael Gustafsson ger ett exempel på hur samarbetet med kommunen blivit lidande på grund av brister i kommunikationen.

– På kommunen har många sett oss som en fristående skola och bland annat menat att de inte kan ha insyn i vår verksamhet, men det stämmer inte. De har inte förstått att vi är en 100-procentigt kommunal verksamhet, säger han.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) håller inte med om att beslutet är förhastat.

– Det här är inget som har tagits på ett snabbt möte. Jag har redan stoppat beslutet och skjutit fram det en månad och hunnit sätta mig in i frågan. Jag säger inte att Rösjöstyrelsen inte har gjort ett bra arbete – det har de – men Rösjöskolan behöver ta ett extra steg för att eleverna ska nå sina mål snabbare. Det här handlar bara om elevernas bästa, ingenting annat, säger hon.