ANNONS

Roslagsbanan avstängd till i höst

Förutom sommargästerna på Solgläntan finns där även hemlösa katter som söker nya hussar och mattar.
Förutom sommargästerna på Solgläntan finns där även hemlösa katter som söker nya hussar och mattar.
Nu byggs Roslagsbanan om igen. Både Östra station och Näsby­parklinjen har stängt fram till november.
ANNONS

­Sedan midsommarafton är både Östra station och Näsbyparklinjen avstängda för renovering.

Arbetet, som ska pågå till den 8 november, innebär bland annat att Näsbyparklinjen får nya bullerskydd och att Östra station får ny belysning, en ny mittplattform och en ramp med värmeslingor mot vinterhalka.

För Danderydsborna innebär det att de som åker Roslags­banan från Danderyd får gå av tåget vid universitetet, då tåget inte går ända fram till Östra station.

Vid universitet får resenärerna helt enkelt ta bussen eller tunnelbanan in mot Stockholm.

– Det är 250 meter till tunnel­banan och tar bara några få minuter att gå, säger Marianne Gundmark, informationsansvarig för Roslagsbanans utbyggnad.

Ett alternativ till tunnelbanan är att ta nyinsatta buss 50, som går från universitetet via Odenplan, Centralen och Fridhemsplan till Hornsberg.

De Danderydsbor som åker med Näsbyparkslinjen berörs inte lika mycket av Östra stations avstängning. Eftersom

hela Näsbyparkslinjen är avstängd samtidigt går det ersättningsbussar mellan Näsbypark och Danderyds sjukhus, där

tunnelbanan ansluter.

ANNONS

Även Stocksunds station är avstängd tills november. SL hänvisar till buss till Danderyds sjukhus eller till busshållplatsen vid Mörbylund.

Det är 250 meter till ­tunnelbanan och tar bra några minuter att gå.

Fullt på kattpensionatet under hela semestern

Nyheter Allt fler lämnar bort sin katt över sommaren. Kattpensionatet Solgläntan i Vallentuna är, sedan flera månader, fullbokat hela juli och början av augusti.

Flera av de jamande gästerna är från Danderyd.

Det är lag på att katter ska ses till två gånger per dag för att få mat och omsorg.

– Om man inte lämnar bort dem bör någon se till katterna. Det kan också vara bra att ha utekatter inomhus, om man åker bort och någon ser efter dem. Annars kan utekatterna vandra i väg för att leta efter matte och husse, då kommer de bort sig, säger Nicole Roma på Solgläntan.

Sju nya vrak vid Skeppsholmen

Stockholm Inför nya tunnelbanans provborrningar har Sjöhistoriska museets marinarkeologer dykt utanför Skeppsholmen, för att se till så att det inte borras igenom Stockholms sjöfartshistoria.

Flera vrak som finns där kände arkeologerna redan till, men inte att det var så många och stora. Fem var redan dokumenterade, och ytterligare sju har nu hittats. Ett av vraken ska vara ett svenskt örlogsfartyg i Vasaskeppets storlek.