Roslagsbo häktad för ”ridskolemordet”

En Roslagsbo i 40-årsåldern sitter häktad misstänkt för det 17 år gamla mordet vid en ridskola på Östermalm.

Fallet är ett av flera gamla brott som nu är på väg att klaras upp.

Mannen från Roslagen är misstänkt för att ligga bakom mordet på en student vilket inträffade vid Swartlings ridskola på Östermalm 1996.

Det var den 14 oktober, för 17 år sedan, som lantmäteristudenten Per Häggström, 25, var på väg hem från en fest på KTH. Han handlade i en kiosk vid Östra station halv fem på morgonen. En halvtimme senare ringde någon till SOS Alarm från en telefonkiosk vid Karlavägen och sa att en man blivit knivskuren vid ridskolan.

Per Häggström hittades på platsen och avled senare av skadorna. Polisens cold case-grupp har länge sagt att de tror sig veta vem mördaren är. Gruppens tes har varit att den som ringde polisen är mördaren.

I förra veckan häktades så en man i 40-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Mannen är helt ostraffad sedan tidigare. Hans försvarsadvokat Clea Sangborn ville i förra veckan inte kommentera hur hennes klient mår, men han nekar till brott. Enligt advokaten saknas också teknisk bevisning mot hennes klient.

Åklagaren vill inte kommentera utredningen, mer än att förhör ska hållas med den häktade mannen så snart som möjligt.

Fallet är bara ett av flera gamla olösta fall som kommit nära en lösning den senaste tiden. Den 22 november kom domen i ett 25 år gammalt mord i Husby. Ett annat kallt fall som tinats upp är det så kallade klarinettmordet i Skärholmen 2002, där en kvinna nu är misstänkt för att ha mördat en äldre man.

Vad är det som gör att flera fall är på väg att lösas nu?

– Vi får arbeta ostört och har tillgång till teknik som vi inte hade tidigare, till exempel bättre dna-teknik och blodanalytiker. Sedan kan det handla om lojaliteter som förändrats som kan göra att man är beredd att prata nu även om man inte var det då, säger Bertil Salin, förundersökningsledare vid polisens cold case-grupp.

Fakta

Två aktuella fall från cold case-gruppen:

Husbymordet: Inträffade för 25 år sedan, domen kom i november i år. Solna tingsrätt anser det bevisat att en man dödat en annan man, men eftersom preskriptionstiden för dråp gått ut kan inte mannen dömas för brottet.

Klarinettmordet i Skärholmen 2002: Den då 77-årige Nils Bergman mördades på väg hem från en konsert. I maj 2012 greps en nu frisläppt kvinna. Hon är fortfarande misstänkt för mordet som utreds av polisen.