Roslagsbo köpte sex och förnedrade unga

Roslagsbon sökte upp unga utsatta flickor för att ha ­sadistiskt sex.

Nu har han dömts, bland annat för sexköp av barn. Där­emot friades han från flera påstådda våldtäkter.

Ett års fängelse. Det blev domen i Stockholms tingsrätt mot en Roslagsbo som bland annat betalat för att ha sadistiskt sex med en 16-årig flicka vid flera tillfällen.

Mannen dömdes även för att ha lockat en 13-årig flicka att posera naken på bild och för att ha sexofredat henne.

Roslagsbon var även åtalad för fyra våldtäkter mot en tredje flicka, men friades helt från detta. Tingrätten underkände också åtal om grov våldtäkt på 16-åringen.

Enligt tingsrätten begrep inte mannen att hon mådde psykiskt dåligt och därför hade begränsade möjlig­heter att freda sin sexuella integritet.

Av domen framgår att han känt till att hon mått dåligt, men det räckte inte, enligt domstolen.

– Jag blev lite förvånad. Domen kommer att överklagas, säger kammaråklagare Petra Götell till Lokaltidningen Mitt i.

– Domstolen har gjort en felaktig bedömning av bevisningen.

Händelserna som mannen åtalats för ägde rum mellan 2011 och 2014 i Stockholmsområdet och i Södermanland. Av domen framgår att han sökte upp flickorna på nätet.

Den tredje flickan vistades på ett hem för unga som utsatts för övergrepp när mannen kom i kontakt med henne. Enligt åklagaren våldtog han henne vid flera tillfällen under brutala och förnedrande former, men tingsrätten ansåg det inte bevisat att det förekommit något tvång.

Roslagsbon, som tidigare är ostraffad, har erkänt merparten av handlingarna, men menar att det skett frivilligt och i samförstånd.

Stockholms tingsrätt dömde honom för sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn, sexuellt ofredande samt barnpornografibrott.

Däremot friades han på åtalspunkterna om misshandel, grov misshandel, grov våldtäkt, flera fall av våldtäkt samt ytterligare ett fall av sexuellt ofredande.

– Domen är väl korrekt, i stort sett, med hänsyn till den bevisning som förebringats i målet. Det krävs ett uppsåt. Det handlar om samtycke och vad man kan ha insett. För åklagaren gäller att styrka brott utom rimliga tvivel och det har hon inte gjort, säger mannens advokat Marija Novosel Nyström.

Förutom fängelse i ett år ska den dömda mannen betala totalt 85 000 kronor till de två av flickorna som tingsrätten bedömde som brottsoffer.

Domstolen har gjort en felaktig bedömning av bevisningen.Petra Götell, ­Kammaråklagare