ANNONS

Roslagsbor dömda för lånebedrägerier

Den 29-årige huvudmannen i härvan dömdes för totalt 21 fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri.
Den 29-årige huvudmannen i härvan dömdes för totalt 21 fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri.
Vallentunabo och Åkersbergabo i härva med falska lån, stulna identiteter och påstådda hot.
ANNONS

Nätverket använde andra personers identiteter och konton för att ta mängder med lån och sedan behålla pengarna själva. Nu har fyra män och en kvinna dömts av Solna tingsrätt.

Bara några veckor tidigare dömdes huvudmannen, en 29-årig man från Stockholm, för ännu fler bedrägerier tillsammans med ytterligare tre personer.

I flera fall tycks de inblandade ha varit ”målvakter” som låtit 29-åringen ta lån i deras namn.

– Liga är en felaktig beskrivning. Det är mer fråga om en huvudperson och sedan är det andra personer som är inblandade, men som inbördes inte känner varann, säger kammaråklagare Ann Lidén, den ena av de två åklagare som arbetat med ärendet.

Bland de åtalade finns en 24-årig Vallentunabo som dömdes för medhjälp till grovt bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter, totalt nästan 40 000 kronor. Dessutom ska han tillsammans med huvudmannen betala mer än 800 000 kronor i skadestånd till de drabbade låneinstituten.

En 53-årig Åkersbergabo dömdes för grovt penningtvättbrott till villkorlig dom och dagsböter och en 22-årig Huddingebo dömdes för grovt bedrägeri genomt urkundsförfalskning till fängelse i sex månader samt 180 000 kronor i skadestånd.

Den 29-årige huvudmannen, en tidigare bedrägeridömd spelmissbrukare, dömdes för 21 fall av grovt bedrägeri till skyddstillsyn och behandling. Han ska dessutom betala flera hundra tusen i skadestånd till de drabbade bankerna.

Ytterligare fyra personer friades, men tingsrätten misstänker att fler varit inblandade i brottsligheten, som beskrivs som systematisk.

Åklagarna menar att brottsligheten varit grov eftersom det handlat om stora pengar och bedragarna använt andras BankID för att begå brotten.

ANNONS

– Om man börjar missbruka BankID på detta vis så urholkar det förtroendet för BankID och då riskerar samhället att påverkas, säger Ann Lidén.

Av domen framgår att bedragarna bland annat ansökt om totalt 340 000 kronor i lån i två kvinnors namn. En av de nu dömda, 22-åringen, kontaktade sedan kvinnorna och hävdade att det var hans pengar som av misstag förts över till deras konton. I det ena fallet förde kvinnan över pengarna till honom, trots att hon alltså själv stod som låntagare.

I det andra fallet blev kvinnan misstänksam och kontaktade polisen.

Bland de låneinstitut som lurats finns bland andra SEB, Norwegian bank, Forex, Coop Medmera bank och Wasa kredit.

De inblandade i bedrägerihärvan har uppgett att de bara känt någon enstaka av de övriga inblandade, att de känt sig tvingade att delta, inte känt till vad som pågått eller inte avsett att begå brott. I något fall har även en koppling till ett kriminellt mc-gäng nämnts.

Det är oklart om domarna kommer att överklagas

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.