ANNONS

Roslagsmäklare missade att informera – prickas

Stockholmarna har tjänat på sina bostadsaffärer, åtminstone under 2017.
Fastighetsmäklarinspektionen varnar en mäklare.
En mäklare i Södra Roslagen vars make köpte en fastighet hon haft i uppdrag att sälja har fått en varning av Fastighetsmäklarinspektionen.
ANNONS

Den kvinnliga mäklaren skulle sälja en fastighet för en kunds räkning. När hennes egen make visade intresse för fastigheten, valde hon, helt enligt reglerna, att avsäga sig uppdraget.

Men när maken sedan köpte fastigheten lät hon bli att genast anmäla affären till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI), vilket hon också var skyldig att göra.

Fortfarande fyra månader efter affären hade hon inte anmält denna till FMI.

Mäklaren har försvarat sig med att säljaren informerats tydligt om läget och att det var första gången under hennes många år som mäklare som hon hamnat i en sådan situation.

FMI konstaterar att hon visserligen inte förmedlat fastigheten till en närstående eftersom hon sa upp uppdragsavtalet med säljaren. Men eftersom hon inte anmälde affären till FMI får hon ändå en varning, för att ha brutit mot Fastighetsmäklarlagen.

Det är oklart om mäklaren tänker överklaga beslutet.

Sedan 2014 har årligen ett 60-tal mäklare fått varningar av FMI. Antalet anmälningar mot fastighetsmäklare för misstänkta fel har också ökat kraftigt de senaste åren.

Under förra året handlade de flesta anmälningarna om att mäklare använt lockpriser och om misstänkta fel vid budgivning. Av 378 anmälningar ledde 104 till disciplinära påföljder. 33 fick en erinran, i 69 fall utdelade FMI en varning och i två fall ledde anmälan till att mäklare blev av med sin registrering som fastighetsmäklare.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.