ANNONS

Roslagsvatten: Vi släppte ut avföringen

Utsläpp Pålsundet, Vaxholm
Stopp i Roslagsvattens ledning var källa till avloppsutsläppet vid Pålsundet.
Roslagsvatten tar på sig skulden för det stora utsläppet av avföring och toalettskräp vid Pålsundet.
Men än är inte alla frågetecken kring bristerna i avloppsnätet vid Småas havsvillor uträtade.
ANNONS

Det var i slutet av maj som Mitt i avslöjade att Södra Roslagens Miljö- och Hälsoskyddskontor (SRMH) hade åtalsanmält fastighetsbolaget Småa för miljöbrott efter ett stort avloppsutsläpp. Utpekade Småa försökte då förflytta åtminstone en del av ansvaret till Roslagsvatten.

Förra veckan möttes representanter för Småa, Roslagsvatten och kommunen för att reda ut vad som hänt och vad som ska ske framöver. Bostadsområdet Pålsundsstrand 16 ”havsvillor” är fortfarande inte anslutet till det kommunala avloppsnätet och kopplas på tidigast i höst, uppger Roslagsvatten. Både Roslagsvatten och SRMH konstaterar att överlämningen dröjer ovanligt länge.

Öar av avföring förpestar i Vaxholmsidyllen

Roslagsvatten släppte ut bajset

Roslagsvatten tar, enligt Maria von Scherling, planerings- och projekteringschef, på sig ansvaret för att det rann ut avföring, bindor och annat toalettskräp vid båtklubben efter stopp i deras ledning.

– Vi var en orsak till det utan tvekan.

Personal åkte ut direkt efter boende larmat, enligt Maria von Scherling. De har inte fått kännedom om att det hänt fler gånger i vår där.

– Vi har koll på den så att det inte ska slamma igen.

ANNONS

Läcka i ledning

Under mötet berättade Småa att den filmning som skett i vatten- och avloppsnätet visat en läcka i deras dagvattenledning.

Hur påverkade det att dagvattenledningen var spräckt?

– Då rinner det mer ut i marken. Det är ju en dagvattenledningen. Det är stor skillnad. Det är inte kopplat till avföringsutsläppet, som Småa sa, förklarar Eva Björkhem på Södra Roslagens Miljö- och Hälsoskyddskontor (SRMH), som deltog i mötet i egenskap av tillsynsmyndighet.

”Vi dementerar”

När Mitt i skrev om utsläppet i slutet av maj framkom uppgifter om att Småa hade missat att slamtömma tankar i pumpstationen vid båtklubben och att det skulle ha kunnat läcka därifrån ut i havet.

Vid mötet i förra veckan ska dock Småa ha uppgett att deras pumpstation inte kan brädda till den ledning där utsläppet skett.

– Vi dementerar fortfarande att det är vi som orsakat utsläppet, säger Annsofie Kämpe, entreprenadingenjör på Småa, som förutsätter att anmälan om miljöbrott mot företaget nu läggs ner.

Annsofie Kämpe kan varken bekräfta eller avfärda att det slarvats med tanktömningen. Hon har varit bortkopplad från projektet under den perioden och personal har bytts ut, uppger hon.

Tre fel samtidigt

I dagsläget har heller varken Roslagsvatten eller SRMH fått se några färdiga ritningar över Småas ledningsnät, vilket kan ha försvårat utredningen.

Kan slumpen ha gjort att tre olika fel i VA-systemen sammanfaller i tid?
– Det är möjligt. Det är svårt att förstå och man skulle verkligen behöva se alla ritningar och se hur allt är kopplat, säger Eva Björkhem på SRMH.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.