Roslagsvattens uppmaning: Koka vattnet

Vattenkran
Vid 06-tiden på onsdagen kom vattnet tillbaka för hushållen i Vallentuna.
Smuts kan ha kommit in i ledningen efter vattenläckan under tisdagen. Därför går Roslagsvatten ut med rekommendationen att koka vattnet innan matlagning till drabbade hushåll.

Nu ska vattnet vara påslaget igen till hushållen i Vallentuna som stod med tomma kranar igår tillföljd av vattenläckan. Därför uppmanar Roslagsvatten att heta upp kranvattnet till kokpunkten tills de fått godkända provsvar, tidigast torsdags eftermiddag.

– Vi rekommenderar att koka dricksvattnet innan matlagning och tandborstning, som en ren försiktighets åtgärd. Det är ingen konstaterad förorening, men i värsta fall kan det ha kommit in smuts i ledningen, säger Mari-Louise Scanlan, presskommunikatör, Roslagsvatten.

Vattnet avstängt till hushåll i Vallentuna

Äldre ledning brast

Det var vid lunchtid på tisdagen som en äldre vattenledning brast i samband med pågående omläggning av ledningsnätet och vatten läckte ut. Därför stängde Roslagsvatten av vattnet till fastigheter i Lindholmen och norröver som är inkopplad på ledningen. Vid 06-tiden på onsdagen ska felet vara åtgärdad.

Spola kallt

Efter ett arbete kan det uppstå missfärgat vatten i ledningarna. För att få bort det kan du spola kallvatten i flera kranar tills missfärgningen försvinner. Missfärgat vatten beror ofta på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet. Är vattnet ”vitt” beror det på att det har kommit in små mikrobubblor av luft i vattnet, skriver Roslagsvatten.

Uppmaningen att koka dricksvattnet gäller bara för hushåll som stod utan vatten och avser inte om man ska tvätta sig.