ANNONS

Här kan du rösta i kyrkovalet i Skärholmen

Kyrkan i Skärholmen.
Skärholmens kyrka är en av två där man kan rösta på söndag, i stadsdelen.
I kyrkovalet 2013 röstade bara 14,4 procent av medlemmarna i Skärholmens församling. Kanske blir siffran högre i år, efter den livliga debatten om vikten av att lägga sin röst och därmed påverka vilka värderingar som ska styra kyrkans arbete.
ANNONS

Svenska kyrkan har 7 712 medlemmar, i Skärholmens församling. Av dem får alla som fyllt 16 år rösta i valet. Det kan de göra i både Skärholmens kyrka och Bredängs kyrka.

Frågan är hur många som kommer att göra det. I valet 2013 röstade bara 14,4 procent av församlingens medlemmar.

– Hur det blir i år kan jag inte gissa. Men ganska många har redan förtidsröstat, säger Maria Elias, kyrkoskrivare i Skärholmens kyrka.

Vallokalerna öppet mellan klockan 9.00 och 20.00 på söndag, i båda kyrkorna. Kanske tar sig fler dit än 2013, med tanke på den debatt som föregått valet. Den har handlar om vikten av att lägga sin röst, och därmed påverka vilka värderingar som ska styra kyrkans arbete.

Vid valet 2013 segrade Socialdemokraterna i Skärholmens församling, med 49,1 procent av rösterna. Så här gick det för de övriga partierna:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) fick 28,9 procent. Borgerligt alternativ fick 9,1 procent. Frimodig kyrka (Fk) fick 7,9 procent. Kristdemokrater för en levande kyrka (Kr) fick 4,9, procent.

Svenska kyrkan har cirka 5,2 miljoner röstberättigade medlemmar i Sverige. I kyrkovalet 2013 röstade 700 000 av dem (knappt 13 procent). Även på riksnivå vann Socialdemokraterna, med 29, 37 procent av rösterna. Posk kom tvåa med drygt 15, 26 procent av rösterna medan Borgerligt Alternativ kom trea med 12,57 procent.

Jerker vill att du röstar i kyrkovalet

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.