ANNONS

Rösta på bästa byggprojektet

Elina Fylking och Pernilla Björkman tycker att villan på Sjöviks väg ska vinna när de får se kandidaterna till stadsmiljöpriset.
Elina Fylking och Pernilla Björkman tycker att villan på Sjöviks väg ska vinna när de får se kandidaterna till stadsmiljöpriset.
Rudboda skola, en villa på Sjöviks väg och den nya läktaren på Lidingövallen. Det är byggprojekt som kan få Lidingös första stadsmiljöpris.

Villan och läktaren gillas av de personer som Mitt i Lidingö Tidning träffar.
ANNONS

– Jag gillar att man kan sitta på taket på villan och äta frukost, det har jag alltid drömt om. Och det är bra att man kan se mycket ut från huset men att det inte verkar vara så mycket insyn, säger Elina Fylking, som Mitt i Lidingö Tidning träffar i centrum.

Hon tycker även att villan är det byggprojekt som andas mest nytänkande.

– De andra kandidaterna ser mer ut som äldre byggnationer, säger hon, och får medhåll av vännen Pernilla Björkman.

Dani Yusef bor inte på Lidingö, men jobbar på ön. Han gillar också villorna, men mest av allt gillar han den nybyggda läktaren på Lidingövallen.

– Jag är fotbollskille, jag vill ju ha en fin fotbollsplan, säger han.

Det är första gången Lidingö stad delar ut ett stadsmiljöpris. En jury har valt ut de tre finalisterna bland nominerade byggprojekt.

Villan på Sjöviks väg har valts ut bland annat för att ”projektet genomsyras av en hög ambition och är starkt länkat genom alla faser”.

Rudboda skola nomineras för att den har en ”samtida innovativ arkitekturidé i själva byggelementet, fasaden” och för att ”skolans fasadväggar har hämtat inspiration från den tidigare skolan och skapar därmed en känsla av kontinuitet och igenkännande”.

Lidingövallen väljs ut för att ”den berikar stadsmiljön genom att koppla ihop funktioner inne och ute, samt fungerar som en mötesplats för många Lidingöbor.”

ANNONS

Kalle Dinell på arkitektfirman Dinell Johansson har varit med om att ta fram Lidingövallens kombinerade läktare och kanslibyggnad. När Mitt i når honom har han ännu inte hört om nomineringen.

– Är vi en av de tre som kan vinna – åh vad kul! säger han.

Det är första gången firman ritar en läktare.

– Det var ett väldigt roligt projekt. Ideella föreningar har normalt sett inte råd bygga sådant här, men man har ansträngt sig från alla håll och kanter för att göra det möjligt, klubben har massa eldsjälar och kunskap och vilja, säger han.

Agneta Tarandi, bygglovchef säger att Lidingö stad hoppas att priset ska få Lidingöborna att bli uppmärksamma på god arkitektur och stadsutveckling.

– Vi tror att det finns ett stort intresse för arkitektur, vi hoppas många kommer att rösta, säger hon.

17 nomineringar kom in i år, nästa gång hoppas Lidingö stad på ännu fler.

Nya läktaren på Lidingövallen.

Fakta

Plakett är priset

Stadsmiljöpriset delas ut för en byggnad, tillbyggnad, ombyggnad, park eller torg som byggts 2012, 2013 eller första delen av 2014.

Under våren har Lidingöborna fått nominera bidrag. Sedan har en jury valt ut tre förslag som man kan rösta på.

Förslagen finns på Lidingö stads hemsida 1–30 september. Priset är en plakett som placeras på den vinnande byggnaden.

Stadsmiljöpriset kommer delas ut vartannat år framöver.

Källa: Lidingö stad