Så röstade Danderydsborna i kyrkofullmäktige

Ordförande i Danderyds kyrkoråd ser ett ökat valdeltagandet som en stor framgång.
Ordförande i Danderyds kyrkoråd ser ett ökat valdeltagandet som en stor framgång.
Rejält uppsving för valdeltagandet i Danderyds kyrkoval. Antalet personer som tog sig till vallokalen i år ökade med 9 procent, jämfört med förra valet. Största nomineringsgruppen blir Borgerligt alternativ som behåller ordförandeposten i kyrkorådet trots att man backar från 46 procent till 36 procent.

Trots en tillbakagång med 10 procentenheter i söndagens val till kyrkofullmäktige är det ändå Borgerligt alternativ (BorgA) som ser ut att bli valets segrare med 36 procent av totala antalet röster.

”Hela församlingens förtjänst”

Efter att den preliminära rösträkningen offentliggjorts förlorar nomineringsgruppen endast ett mandat och får 10 mandat i fullmäktige. Kyrkorådets ordförande Elisabet Carlberg (BorgA) är mer glad över att så många fler än förväntat gick och röstade, än att hänga läpp över ett förlorat mandat.

– Jag är jätteglad över resultatet. Vi hoppades på ett valdeltagande kring 20 procent. Nu blev det 25 procent. Det tycker jag är hela församlingens förtjänst. Vi har varit ute och träffat folk på kvällar och helger, och bjudit på kaffe och kakor för att uppmuntrat folk att gå och rösta, säger hon.

Några större förändringar ser det inte ut att bli i antalet vunna mandat för de andra nomineringsgrupperna. För kyrkans framtid i Danderyds församling (FkfiD) blir näst största nomineringsgrupp och ökar från 26 procent till 28 procent, och behåller sina 7 mandat.

Högt valdeltagande

Även Liberaler i Danderyds församling (LiDf) kommer med all förmodan att behålla sina 2 mandat efter att ha fått 9 procent av rösterna. Socialdemokraterna behåller också sina 2 mandat från valet 2013 med 8 procent av rösterna. Valet blev en framgång för Centern som går fram med 4 procentenheter från 6 procent till 10 procent. De ökar i antalet mandat från 2 till 3 stycken.

Den stora förändringen jämfört med förra valet blir antalet personer som valde att ta sig till valurnorna. Av Danderyds 17 062 röstberättigande i Svenska kyrkan har 4 260 giltiga röster registrerats, vilket motsvarar ett valdeltagande på 25 procent. Det är en ökning med 9 procent eller 1 563 fler röster än i valet för fyra år sedan.


Valresultatet i Danderyds kyrkofullmäktige 2017

Källa: Svenska kyrkan

*siffrorna är preliminära och kan komma att ändras efter att kontrollräkningen är färdigställd