ANNONS

Så röstade vi lokalt i förra valet

Nästan 6 av 10 i stadsdelen röstar på de röd-grön-rosa partierna.
Nästan 6 av 10 i stadsdelen röstar på de röd-grön-rosa partierna.
Enskede-Årsta-Vantör är ett rödgrönrosa fäste. Men det är en brokig stadsdel, vilket också märks i hur olika områden röstar.
Den största utmaningen blir att höja valdeltagandet - i vissa delar är det knappt 6 av 10 som röstar.
ANNONS

Nedräkningen har börjat. Om ett år är det dags att gå till valurnorna. Mitt i Söderort kickar igång valbevakningen redan nu.
De partier som bildar majoritet i stadshuset kommer också att styra i stadsdelsnämnden. Så blir det oavsett vilka partier som får majoriteten av väljarnas röster i stadsdelen.

Krönika: Nu startar vi valbevakningen lokalt

De röd-grön-rosa har ett starkt fäste i Enskede-Årsta-Vantör. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ fick nästan 6 av 10 röster i stadsdelen (59,4 procent) vid senaste valet. I staden fick de hälften av rösterna (49,8 procent).

Historiskt en röd stadsdel

Historiskt är det en röd stadsdel. Men idag är bilden mer brokig och innehåller hela färgskalan.

När småhusen byggdes på Enskedefältet på 1930-talet var det arbetare som flyttade dit.

– För att köpa ett sådant hus fick man inte ha en årsinkomst på över 6 000 kronor. En vanlig industriarbetare tjänade kanske 4 000 kronor. Det gjorde att de fungerade som mobiliseringsinstanser för socialdemokratin, ofta med röstsiffror på S på 90 procent, har bostadsforskaren Mats Franzen tidigare sagt till Mitt i, i samband med en artikel om bostadsprisernas utveckling i området.

Idag säljs husen för mångmiljonbelopp, högavlönade personer flyttar in och röstsiffrorna har skiftat färg. I senaste kommunfullmäktigevalet röstade nästan var tredje väljare på Enskedefältet på Moderaterna, medan knappt var femte röstade på Socialdemokraterna.
Enskedefältet, Gamla Enskede, Stureby och Örby är Allianspartiernas starkaste områden i stadsdelen.

Därför är lokalvalet viktigt för dig

ANNONS

Stora skillnader i valdeltagande

Några områden märker ut sig som särskilt röda fästen. I vissa delar av Rågsved röstar exempelvis över hälften av väljarna på Socialdemokraterna.
Även Miljöpartiet och Feministiskt initiativ är relativt starka i stadsdelen. Sverigedemokraterna har ett starkt fäste i vissa delar av Hagsätra, där nära 12 procent röstade på partiet.

Att få människor att verkligen gå och rösta är den största utmaningen för stadsdelen. Vid senaste valet röstade 75,7 procent av de röstberättigade i Enskede-Årsta-Vantör, jämfört med 82,1 i staden. I norra Rågsved röstade bara 56,15 procent i valet till kommunfullmäktige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.