Så röstade Vallentuna i EU-valet

Så röstade Vallentuna enligt de preliminära siffrorna på måndagsförmiddagen.
Så röstade Vallentuna enligt de preliminära siffrorna på måndagsförmiddagen.
När söndagens val till EU-parlamentet är över så pågår nu rösträkningen runt om i länet och i kommunerna. I Vallentuna går tre partier framåt enligt de preliminära siffrorna. Moderaterna blir kommunens största parti medan Liberalerna är den stora förloraren. L tappar 8,6 procentenheter av sina röster sedan valet 2014.

Moderaterna blir största parti med 23,6 procent av rösterna, vilket är en ökning med 5 procentenheter sedan förra valet.

Socialdemokraterna är kommunens näst största parti med 16,4 procent av rösterna, om än med en blygsam ökning på 1,5 procentenheter.

Val till Europaparlamentet - Preliminärt valresultat - kommun Vallentuna.

Preliminärt valresultat – Vallentuna. Skärmdump: Valmyndigheten / val.se

Vallentunas tredje största parti är Sverigedemokraterna som får 14,9 procent av rösterna. SD är det parti som står för den största ökningen jämfört med valet 2014, enligt de preliminära siffrorna ökar man med 5,9 procentenheter i Vallentuna.

Centerpartiet blir kommunens fjärde största parti i EU-valet och gör en ökning med 4,6 procentenheter sedan 2014. C får 12,5 procent av Vallentunabornas röster.

L och MP de stora förlorarna

Liberalerna är de stora förlorarna. De tappar med 8,6 procentenheter och får 5,5 procent av rösterna. Miljöpartiet förlorar 6,6 procentenheter sedan valet 2014. MP får 12,3 procent av rösterna enligt de preliminära siffrorna.

Enligt de preliminära siffrorna så ökar valdeltagandet i Vallentuna med 6,7 procentenheter sedan valet 2014. 58,6 procent utav Valentunaborna trotsade regnet och tog sig till valurnorna under söndagen.

Här kan du följa rösträkningen i Vallentuna.