Kallade till möte om derbyproblematik

Efter det oroliga fotbollsderbyt förra söndagen kallade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i går till ett första möte med polisen, MTR och SL.

I går kallade trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), tunnelbaneoperatören MTR, SL och polisen till ett första möte för att diskutera förra söndagens fotbollsderby mellan AIK och Hammarby och händelserna runt Gullmarsplan.

I samband med derbyt skadades fyra poliser och en 82-årig kvinna och det uppstod oroligheter i tunnelbanan.

Syftet med mötet var enligt Tamsons pressekreterare Claes Wersell att gå igenom vem som har ansvar för vad, och vad man behöver se över.

– Att regelrätta huliganer tillåts kapa tunnelbanan på det sätt vi såg vid söndagens derby är oacceptabelt. Trygghet, lag och ordning måste gälla även på väg till och från en fotbollsmatch har Kristoffer Tamsons sagt i ett pressmeddelande.

Han är bekymrad över att våldet har flyttat från läktarna, ut i bland annat kollektivtrafiken.

– Det drabbar både drabbade resenärer, tågförare och spärrvakter, säger han.

Peter Ågren på Södermalmspolisen, tycker att derbymatcherna medför mycket problem för polisen.

– Det är inte en dag försent med ett sådant här möte. Allt som kan göras för att vi ska komma tillrätta med tryggheten för alla på matcherna tycker jag är värdefullt. Det är tråkigt att det inte kan vara en folkfest utan att det alltid ska bli diskussioner och problematik, säger han.

Slutsatserna under mötet håller nu på att analyseras av trafikförvaltningen och ska ligga till grund för ett bredare möte under nästa vecka dit polis, arrangörer, föreningar och berörda myndigheter ska bjudas in.

– Jag tror på att man måste avsätta transporter som tar supportrarna från punkt a till punkt b när det är sådana här evenemang, utan att de stannar på andra platser. Generellt så tycker vi att det var väldigt lugn miljö på Södermalm under det här derbyt, så det är otroligt synd att det har försvunnit i allt det här, säger Jakob Uddholt Supporter Liaison Officer för Hammarby fotboll.

Fakta

Röster från sociala medier

”Försöker gå av men tåget åker förbi station efter station utan att stanna. Stannar tillslut i en tunnel mellan två stationer. Dörrarna stängda. Folk har panik och gråter.”

”Det är så sjukt i svensk fotbollssupporterkultur, men ingen tycks villig att ta ansvar för att göra den bättre.”

”Det var fullt med poliser och huliganer som skrek på flera stationer mellan centralen och odenplan. Fattar inte vad det är med folk.”