Rot-avdrag för 1,3 miljarder i Nacka

Bång Ola Noréns familj har byggt en terrass på sitt hus, delvis bekostad med rot-avdrag.
Bång Ola Noréns familj har byggt en terrass på sitt hus, delvis bekostad med rot-avdrag.
Nackaborna har dragit av nästan 1,3 miljarder ­kronor i rot-avdrag sedan det infördes 2009.

Förslaget att minska rot-avdraget från 50 till 30 procent av arbetskostnaden vid årsskiftet har ytterligare ökat byggtakten i kommunen – och gjort det svårare att hitta hantverkare.

Nackaborna har sedan rot-avdraget­ infördes 2009 gjort avdrag med nästan 1,3 miljarder kronor, fördelat på drygt 64 000 byggjobb.

Bortsett från start­året 2009 har Nackaborna år för år gjort näst mest rot-avdrag i länet, efter stockholmarna.

Från årsskiftet föreslår ­regeringen i en lagrådsremiss att rot-avdraget minskas från 50 till 30 procent.

En som märkt av förslaget är ­Elton Brami, arbetsledare på byggfirman Nacka bad och bygg AB. ­Tidigare har han haft en vänte­tid på en till tre månader för att ta sig an nya jobb, nu har han en väntetid till februari nästa år.

– Sista tiden har jag fått tacka nej till jobb på grund av brist på tid, säger Elton Brami.

Familjen Norén/Feldreich som bor i en gul trävilla i Nacka, och som med hjälp av rot-avdraget nyligen byggt en terrass på baksidan av huset, har också märkt av stressen inför ett eventuellt minskat rot-avdrag.

De fick tag i hantverkare efter tre kontakter men nu vill de även åtgärda ett staket på tomten, men har inte fått tag i hjälp. Hantverkarna säger själva att de har mycket att göra, säger Bång Ola Norén.

Rotavdraget fanns med i ­familjens beräkning när de byggde ­terrassen.

– Vi hade kanske byggt om ­terrassen ändå. Sedan är det klart att det är en fördel om avdraget finns kvar i den form det är nu. Vi tänker även bygga om golv och kök och då tänkte vi använda rot-avdraget, säger Bång Ola Norén.

En eventuell sänkning av ­avdraget kan påverka familjens kommande ombyggnadsplaner.

– Kanske gör vi det snabbare nu, säger Bång Ola.

Henrik Trygg, en annan Nacka­bo som märkt av den ökade efter­frågan på hantverkare, säger att hans familj i ett års tid försökt ­anlita en hantverkare för att bygga om en trappa.

När, och om, ­familjen väl får tag i någon kan de enligt Henrik Trygg dock inte utnyttja rot-avdraget, eftersom de bor i ett hus yngre än fem år.

– Jag tycker systemet är orättvist och oftast gagnar dem som inte behöver avdraget, säger han.

Kristina Petterqvist, bygglovchef i kommunen, säger att det är svårt att bedöma eventuella konsekvenser av ett minskat rot-avdrag.

– Nacka är en välbeställd kommun och har mycket villabebyggelse och ligger nära Stockholm vilket gör det intressant att ­utveckla.

Först den dagen rot-avdraget minskar vet man hur det blir, ­enligt Petterqvist.

– Möjligen blir det en nedgång men jag tror den blir marginell. Det är inte rot-avdrag som avgör om folk bygger.