ANNONS

Rotaryklubbar hjälper asylboendet

Rotary Djursholm-Svitiods president Inge Telander utanför Pärlan,.
Rotary Djursholm-Svitiods president Inge Telander utanför Pärlan,.
Danderydsborna har öppnat sina hjärtan. Många vill hjälpa de flyktingar som nyligen flyttade in på Danderyds första asylboende. Senast i raden kommunens tre Rotaryklubbar.

– Det är viktigt att visa att det går att göra skillnad, säger Inge Telander, president i President i Rotary Djursholm Svitiod.
ANNONS

Det har gått ett par veckor sedan 74 flyktingar flyttade in på Pärlans asylboende och enligt boendets platschef Elisabeth Kihl har allting så här långt gått över förväntan.

– Det råder en lugn och harmonisk stämning här. Dessutom har Danderydsborna slutit upp på ett otroligt sätt. Häromdagen fick vi besök av en grupp skolbarn som bakade saffransbullar, säger Elisabeth Kihl.

Ideella krafter har tagit med de boende på promenader i Danderyd, mängder av kläder har lämnats in och det har startats en basketgrupp.

– Det är 24 stycken som spelar basket, så det har verkligen varit en succé. Nu jobbar vi på att få igång simning och fotboll, där det finns ett stort intresse, säger Elisabeth Kihl.

Rotaryklubbarna har i sin tur startat en insamling där pengarna oavkortat går till boendet. Men man vill bidra på fler sätt.

– Vi har bestämt oss för att ställa folk och ekonomi till förfogande för det här. Vi är bara i startfasen, men vi tänker att vi kan vara behjälpliga i kontakter med myndigheter men även med att köpa reflexvästar till barnen, som de kan ha när vi tar med boendet på promenader. Vi funderar också om vi kan hjälpa till med någon form av svenskundervisning, säger Inge Telander.

Och enligt Elisabeth Kihl är det många som vill lära sig svenska så fort det bara går.

– Det finns en stor vilja att både få igång språket och att få börja jobba, säger hon.

När Rotaryklubbarna först började prata om att hjälpa boendet fanns det bland medlemmarna inledningsvis olika åsikter om att hjälpa boendet, men opinionen har vänt och i dag är de flesta positiva.

ANNONS

– Detta är helt frivilligt att vara med på och folk får ha vilka åsikter de vill. Vår ambition är att det vi gör ska ge en positiv bild av boendet och folk som bor här. Det är helt vanliga människor som bor här. Vem vet, det kanske till och med finns en framtida Nobelprisvinnare, säger Inge Tellander.

ANNONS