Willys i Rotebro kraftsamlar mot matsvinn

Jonas Garpegård, Willys Rotebro
Jonas Garpegård, butikschef på Willys Sollentuna Rotebro.
Med relativt små medel har brödsvinnet minskat med 32 procent – och nu satsar Willys Sollentuna Rotebro vidare för att nå målet om halverat matsvinn till 2025.
Öl gjord på gammalt bröd, juice på frukt som sjunger på sista versen och recept på varor som ofta slängs är några av initiativen.

– Vi har jobbar länge för att minska svinnet men det där är några av sakerna vi tittar på just nu. Ju bättre kunskap vi har kring exakt vad det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att systematiskt prissänka bröd med kort datum kunde vi minska butikens brödsvinn med 32 procent förra året. Nu ska vi fortsätta hitta lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Jonas Garpegård, butikschef på Willys Sollentuna Rotebro.

Hushållen i Sverige står för 97 kilo matsvinn per år, enligt en undersökning från Naturvårdsverket. Willys har slagit fast att matsvinnet ska halveras till 2025 – både genom att hantera butikernas eget svinn och genom att på olika sätt hjälpa kunderna att kasta mindre mat.

Ökat fokus på de produkter som slängs mest

På Willys i Rotebro har arbetet redan påbörjats. Butiken säljer exempelvis öl gjord på gammalt bröd och låter göra juice på frukt och grönt som annars skulle ha slängts.

En annan viktig del i arbetet mot svinn är att på olika sätt öka fokus på de specifika produkter som slängs mest. Någon statistik över exakt vad som slängs mest finns inte men när Willys lät Sifo undersöka saken toppar mjukt bröd listan, följt av gurka, bananer, clementiner och tomater.

Fakta

Trista listan – dessa 20 varor slänger vi allra mest

Drygt tusen svenskar fick svara på frågan vad de slängt de senaste 30 dagarna och av resultatet framkommer att mjukt bröd är den produkt som slängs mest. Här är 20 i topp när de tillfrågade svarade på ”Vad har du eller någon i ditt hushåll slängt de senaste 30 dagarna?”:

1. Mjukt bröd – 46 procent.
2. Gurka – 30
3. Banan – 27
4. Clementin – 24
5. Tomater – 23
6. Äpplen – 23
7. Mjölk – 22
8. Crème fraiche – 21
9. Morot – 20
10. Lök – 18
11. Grädde – 18
12. Potatis – 16
13. Pasta – 15
14. Apelsin – 14
15. Hårdost – 14
16. Avokado – 13
17. Skinka – 12
18. Ris – 11
19. Yoghurt – 11
20. Gräddfil – 11

Källa: Sifo
Fakta

Tre recept som räddar den mest slängda maten

Grillad tonfiskmacka, cirka 20 minuter

  • 4–6 skivor bröd
  • 200 g Philadelphiaost naturell
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 1/2 rödlök
  • olivolja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • salt
  • 4–6 ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk vinäger
  • 50 grön sallad av valfri sort
  • Flingsalt och chiliflakes

Rör ihop Philadelphiaost med tonfisk och finhackad lök i en skål. Pensla brödskivorna med olivolja och gnid in dem med delade vitlöksklyftor. Grilla i ugn eller grillpanna några minuter på varje sida tills de fått en fin gyllene färg. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull tillsammans med 1 msk vinäger. Knäck försiktigt i äggen några åt gången och koka i 2–3 minuter. Ta upp äggen med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Bred ett generöst lager tonfiskröra på varje macka. Lägg på lite sallad och toppa med de pocherade äggen. Avsluta med att strö över flingsalt och lite chiliflakes

Vanliga svinnprodukter: Bröd, tonfisk, färskost, bröd, ägg

Potatoeskins, cirka 30 minuter

  • 6 kalla kokta potatisar
  • 1 dl Crème Fraiche
  • 1 pkt bacon
  • 2 dl riven ost
  • Salt och cayennepeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen på mitten och gröp ur innehållet försiktigt så att skalen håller. Lägg den urgröpta potatisen i en bunke och blanda ner Creme Fraichen. Hacka och stek baconet knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och blanda ner i potatisen tillsammans med hälften av osten. Smaka av med salt och lite cayennepeppar. Lägg blandningen i potatisskalen och toppa med resten av osten. Sätt in mitt i ugnen cirka 20 minuter tills osten smält och fått en fin gyllene färg. Servera med en god sallad.

Vanliga svinnprodukter: Potatis, ost, Crème Fraiche

Morotssoppa med apelsin och ingefära, 30 minuter

  • 1 gul lök
  • Olja till stekning
  • 3 potatisar
  • 3 stora morötter
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
  • 3 apelsiner
  • 2 dl Crème Fraiche
  • 1 burk kokosmjölk
  • Salt och peppar

Skär löken i mindre bitar och stek hastigt i gryta med olja. Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Lägg grönsakerna i grytan tillsammans med 1 liter vatten och smula i buljongtärningarna. Låt allt koka i ca 15 minuter. Dra av från plattan och riv ner skalad ingefära och pressa i apelsinsaft. Tillsätt Crème Fraiche och kokosmjölk och mixa alltihop till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Gott att servera med koriander, en klick matyoghurt och lite rostade pumpafrön.

Svinnprodukterer: Apelsin, potatis, kokosmjölk, morötter, Crème Fraiche

Källa: Willys