ANNONS

Rudbecks treor hotar att bojkotta sin egen student

Studentprotest, Rudbeck
Calle Glimbert, Katrina Neimane och Jakob Redemo vid entrén till Rudbeck.
I slutet av förra veckan fick treorna på Rudbeck veta att deras utspring i juni delas upp i tre delar. Skolledningens beslut har väckt kraftiga reaktioner. Över 500 elever har skrivit på en namnlista och det talas till och med om bojkott av studenten.
ANNONS

– Vi fick veta via intranätet Schoolsoft och folk reagerade direkt. Här på Rudbeck läser vi kurser tillsammans med folk från olika linjer och många har fler kompisar därifrån än i sin mentorsklass. Det här betyder att man inte får ha utspring med sina vänner, säger Katrina Neimane som går naturprogrammet.

Studentprotest, Rudbeck

Calle Glimbert, Katrina Neimane och Jakob Redemo utanför dörrarna där drygt 600 studenter brukar springa ut tillsammans i ”Stockholms största och mäktigaste utspring” som elevkåren beskriver det i sitt protestbrev. Foto: Tomas Stark

Att ha ett stort gemensamt utspring är en tradition på Rudbeck, men i år blir det alltså tre olika tider – klockan 10, 11 och 12 – och alla som har sprungit ut och deras anhöriga och vänner måste lämna skolområdet innan nästa utspring.

Oro för säkerheten bakom beslutet

Eleverna har snabbt organiserat sig och startat namninsamling, startat ett Instagramkonto, pratat med rektorerna och mejlat skolchefen. Men de känner att de inte blir lyssnade på.

Skälet bakom beslutet är att skolledningen känner att man inte kan garantera säkerheten när drygt 600 elever springer ut samtidigt.

Rudbecks egna elever sköter sig bra

– Många studenter innebär också många besökare. Förra året försökte vi med avspärrningar och väktare, men folk tar med sig bengaler, smällare, rökfacklor och champagneflaskor och sprutar med. Jag såg någons farfar bli helt nedsölad och även en bebis i barnvagn som fick champagne över sig. Det var ren tur att ingen blev skadad, säger Linus Nygren, skolchef för gymnasiet i Sollentuna.

Han betonar att det inte handlar om Rudbecks egna elever – de sköter sig jättebra – utan om folk utifrån.

utspring

Linn Elster, och cirka 600 andra studenter, jublade efter utspringet på Rudbeck 2016. Arkivfoto: Stefan Källstigen

– Det här problemet har eskalerat de senaste åren. Jag vet andra skolor som har övervägt att ställa in utspringet helt efter problem med kravaller och misshandel. Det är jättetråkigt. Jag har 600 elever som tycker att jag är en idiot, men vi är tvungna att ta det här beslutet, säger Linus Nygren.

ANNONS

”Den här dagen har vi sett fram emot i flera år”

Eleverna på Rudbeck förstår argumentet om säkerheten, men de tycker att lösningen borde ha varit en annan.

– Fokuset borde vara på besökarna om det är de som är problemet. Nu drabbar det oss studenter. Den här dagen har vi sett fram emot och jobbat för i flera år, nu tas den ifrån oss, säger Jakob Redemo som studerar på ekonomiprogrammet och är vice ordförande i elevkåren.

– I stället borde de kunna ha bättre koll vid insläppen för besökare, och kanske en egen sektion för äldre och småbarn, säger Calle Glimbert som läser samhällsprogrammet.

”Kan bli värre än tidigare”

Åtgärden att dela upp utspringet tror de inte hjälper över huvud taget.

– Det skapar bara protester. Folk blir arga och det blir en motreaktion. Det kan bli värre än tidigare, säger Jakob Redemo.

Sent besked också en källa till ilska

Utöver själva beslutet är eleverna även upprörda över att det kom för sent. Nu har flak, mottagningar och champagnefrukostar redan bokats.

– Alla kommer att få boka om och det blir stora merkostnader för många, säger Jakob Redemo.

Studentprotest, Rudbeck

Calle Glimbert, Katrina Neimane och Jakob Redemotycker att det är fel att eleverna på Rudbeck drabbas när det inte är de som missköter sig på utspringet. ”De måste kunna hitta en balans mellan säkerheten och att göra oss elever nöjda”, säger Calle Glimbert. Foto: Tomas Stark

Linus Nygren förklarar att beskedet kom först nu för att det har tagit tid att analysera säkerhetsfrågorna.

– Jag förstår eleverna, men vi har analyserat väldigt mycket och jag har pratat med min ledningsgrupp, med polisen och med kommunens säkerhetschef, säger han.

Demo, strejk och till och med bojkott diskuteras

Treorna på Rudbeck hoppas fortfarande att skolledningen ska tänka om. Utöver namninsamlingen pratas det om demonstration, skolstrejk, och till och med bojkott av studentfirandet.

– Vi måste visa att vi verkligen inte accepterar det här, säger Katrina Neimane.

– Ja, vi kommer aldrig att ge upp, det finns inte en chans, och då talar jag för alla elever, säger Jakob Redemo.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.