ANNONS

Rudboda kan växa uppåt

Suzanne Liljegren (FP) vill att Rudboda torg ska växa på höjden och ge plats för fler hyreslägenheter.
Suzanne Liljegren (FP) vill att Rudboda torg ska växa på höjden och ge plats för fler hyreslägenheter.
Den ödsliga känslan på Rudboda torg kan byggas bort i framtiden. Lidingöhem vill utreda möjligheterna att bygga på höjden runt torget för att få fram fler lägen-heter.
ANNONS

– Det finns stora asfaltsytor här som bara står. Det här är ett område där Lidingöhem skulle kunna växa, säger Suzanne Liljegren (FP) som är vice ordförande i Lidingöhem.

Inför 2012 har Lidingöhems vd därför fått ett uppdrag att göra en förstudie om Rudboda torg. Lidingöhem äger alla fastigheter runt torget: Ica, bostadshuset där det redan finns hyreslägenheter och de lägre byggnaderna där det finns en förskola. Ett förslag är att bygga uppåt på alla byggnader.

Hur många lägenheter det skulle bli vet inte Suzanne Liljegren. Men något måste göras, enligt henne.

– Det måste byggas mer i Stockholm och Lidingöhem skulle kunna bidra. Vi har ju pengar i kassan sedan vi sålde Kantarellen. Jag tycker vi ska använda dem till hyreslägenheter, säger hon.

Det byggs redan ett äldreboende och planeras för en ny skola i området. Det kommer att öka tillströmningen på folk i området, tror hon.

– Det finns all anledning att bygga här, säger hon.

Lidingöhems vd har också ett uppdrag att sondera terrängen efter nya fastigheter där det skulle kunna bli fler nya hyreslägenheter. Men det går inte så bra med det arbetet, enligt Sven Riddarström, vd för Lidingöhem. De hus som varit aktuella har i stället sålts som bostadsrätter, enligt honom.

– Om privata fastighets­ägare skulle sälja rena hyresfastigheter skulle vi kunna köpa, men de får bättre betalt om de säljer husen som bostadsrätter. Det skiljer ungefär 20 procent i pris, säger han.

Nybyggen är inte heller aktuella, eftersom det helt enkelt blir för dyrt och kommer att ge för höga hyror.

ANNONS

En ny lag säger nu också att Lidingöhem måste bedriva sin verksamhet enligt affärsmässiga principer och bolaget kan därför inte hålla nere hyrorna, enligt Sven Riddarström. Så Lidingöhem fortsätter söka efter äldre fastigheter.

– Vi tittar och letar hela tiden, säger Sven Riddarström.

Angående Rudboda torg så inväntar Sven Riddarström kommunens översiktsplan innan han gör något vidare.

I planförslaget konstaterar kommunen att Rudboda inte utvecklats sedan 1970-talet och att det är i behov av förnyelse för ökad trygghet, bredare bostadsutbud och upprustning av utemiljöer.

– Först när vi vet ramarna som sätts upp i översiktsplanen kan vi börja fundera på hur vi ska utveckla Rudboda, säger Sven Riddarström.

Anders Lönnberg (S) är ord- förande i Socialdemokraterna på Lidingö. Han är för förtätningar på Lidingö, men tycker att Lidingöhem måste öka på sitt bostadsbestånd ännu mer.

– Om det ska vara meningsfullt att driva ett eget fastighetsbolag måste Lidingöhem skaffa sig väsentligt fler lägenheter än man har nu. Minst tusen lägenheter, säger han.

Fakta

Halva Lidingöhem försvann 2010

I juni 2010 såldes 626 lägenheter i Gångsätra till bostadsrättsföreningen Kantarellen. Därmed försvann ungefär halva Lidingöhems bestånd av hyreslägen-heter.

Just nu äger och förvaltar Lidingöhem 520 lägenheter och 70 lokaler över hela ön.

Bolaget bildades 1946. Som mest förvaltades ungefär 2200 lägenheter.

Sedan årsskiftet gäller en ny lag för allmännyttiga bostadsbolag som säger att verksamheten måste bedrivas enligt affärsmässiga principer.

Källa: Källa: Lidingöhem