ANNONS

Här rullar gamla 33:an igen – veterantåget tillbaka på spåret

Motorvagn 33, Roslagsbanans veterantåg
Motorvagn 33 rullade på Roslagsbanan mellan 1918 och 1992. På lördagen var hon tillbaka, nyrenoverad och grann.
En trotjänare är tillbaka i gamla spår. Efter 26 år i verkstad rullade en totalrenoverad juvel fram i blänkande, nylackad teakkostym.
Motorvagn 33 från 1918 var huvudattraktionen när Roslagsbanans veterantåg åter rullade i helgen.
ANNONS

Åtskilliga tågintresserade stockholmare hade mött upp på söndagen för att kliva på tåget som tuffade från Östra Station till Ormsta på förmiddagen och gjorde en tur till Österskär på eftermiddagen.

Turerna arrangeras av Roslagsbanans veterantågsförening, som underhåller och renoverar de gamla tågen, och kör dem i trafik några utvalda helger varje år.

– Jag fyller år i dag och därför tar jag med mig Kalle, Stina och Emmy och åker veterantåg, säger Per Gudmundson just före avgång vid Östra station.

Ett stycke teknikhistoria

Han verkar, i likhet med många andra av passagerarna, gilla teknikhistoria.

– På min förra födelsedag tog vi ångbåt ut till Drottningholm. Jag vill lära ungarna lite historia. Kom nu så kliver vi på!

Per Gudmundson med familj ska åka veterantåg.

Per Gudmundson, tidigare ledarskribent på SvD, och barnen Kalle, Stina och Emmy ska åka veterantåg. Foto: Anders Göransson

I gamla ärevördiga 33:an träffar vi Mikael Hillbo, som är fordonsansvarig i veterantågsföreningen. Han arbetade på Roslagsbanan redan i slutet av 1980-talet och jobbade med vagnen i verkstaden när den fortfarande gick i trafik.

Levande museum

Nu har han varit med och genomfört ett totalrenovering av vagnen – ett gigantiskt arbete under många år. De senaste tio åren har arbetet varit intensivt. Varenda detalj, både in- och utvändigt, har rustats upp eller bytts ut. Resultatet är en dröm för tågälskare: en bländande skönhet i trä och metall.

ANNONS

– Det blir ett levande museum som rullar och luktar och låter, säger Mikael.

Motorvagn 33 veterantåg, Mikael Hillbo

Kupén i motorvagn 33 – varenda detalj har genomgått en grundlig renovering med hjälp av Mikael Hillbo och andra entusiaster. Foto: Anders Göransson

”Klonk, donk”

I förarhytten till tåget har Daniel Wemmergård tagit plats, iförd vederbörlig lokförarutstyrsel med mössa. Han har jobbat på Roslagsbanan i 20 år och kan konstatera att den äldre tågen är något svårare att köra än de nya.

– Med de här måste man anstränga sig – lyssna, känna, höra: ”klonk, donk” – där åkte något i. Och så är det en helt annan broms- och körteknik.

Daniel Wemmergård körde veterantåget.

Daniel Wemmergård körde veterantåget. Foto: Anders Göransson

De kommande söndagarna, den 1 och 8 september, kommer nya chanser att åka med veterantåget. De första turerna avgår från Östra station klockan 10.55. Kom i tid – för veterantåget avgår alltid enligt tidtabell.