Rullatorer och förfester på mästerkockens nya krog

Fredrik Jonsson, längst uppe till vänster, startar en tillfällig restaurang i populärt tillhåll för pensionärer.
Fredrik Jonsson, längst uppe till vänster, startar en tillfällig restaurang i populärt tillhåll för pensionärer.
Fredrik Jonsson, känd från Sveriges Mästerkock, startar en tillfällig restaurang i Hammarbyhöjden – i pensionärernas favoritrestaurang.

– Gamlingen med rullatorn eller 20 åringen som vill kicka igång fredagskvällen, alla är välkomna, säger Fredrik Jonsson.

En ny pop-up-krog ska öppna i Hammarbyhöjden. Det är Fredrik Jonsson, känd från Sveriges Mästerkock, som står bakom spakarna. Han har själv bott i Hammarbyhöjden i sju år och saknat ett ställe att äta god mat.

– Det är ett jättebra område där det behövs en sådan här typ av kvarterskrog, säger han.

Det är i restaurangen Astrid & Svea som Fredrik Jonsson hyr in sig. Tidigare heter restaurangen Safiren som var och fortfarande är ett populärt tillhåll för äldre i området. Men Fredrik Jonsson har blivit bekanta med de äldre stammisarna.

Och han har inte startat upp helt utan deras tillåtelse.

– Jag frågade dem om de kommer på festen på fredagar och jag fick god respons. Vid ett tillfälle var det en dam som svarade ”Vad roligt med lite nya människor”. Jag har inte fått några negativa reaktioner från dem, säger han.

Fredriks tanke med krogen är att den vid middagstid ska servera en klassisk meny och på kvällen fungera som en kvarterskrog.

– En kväll kan börja med Glenn Miller och vinylmusik, framåt kvällen kommer nittiotalet och sedan tar populärmusiken över på småtimmarna.

Och samtliga av Hammarbyshöjdens invånare är välkomna.

– Gamlingen med rullatorn eller 20 åringen som vill kicka igång fredagskvällen, alla är välkomna. Det kommer att bli en plats där världar möts, säger Fredrik Jonsson.

Restaurangkonceptet drar igång den 26 februari och håller på varje fredag fram till påsk. Men den kan stanna längre.

– Så länge det inte blir för stökigt och folk tycker att det är kul kommer vi att köra på. Om det faller ut väl så kanske det blir en fortsättning.