ANNONS

Rulltrappor på Stockholm C stängs av akut

centralstationen i stockholm
Rulltrapporna till och från entréhallen vid Klarabergsgatan stängs av innan julruschen.
Rulltrappor till och från flera perronger på Stockholms centralstation stängs av efter att förslitningar upptäckts på en inspektion.
Trafikverket tvingas nu till hastiga renoveringar. Om drygt en vecka börjar nämligen julruschen.
ANNONS

Under de sista vardagarna innan årets julhelg infaller den stora reserushen till och från Stockholm.

Samtliga tåg är fullbokade och många människor kommer att vara i rörelse mellan perrongerna på Stockholms centralstation.

Men med drygt en vecka kvar till det att julruschen slår till måste nu flera rulltrappor – som leder till och från spåren – stängas av.

Hittade förslitningar på mekaniken

Under en inspektion två veckor innan jul upptäcktes förslitningar och Trafikverket väljer att renovera de berörda rulltrapporna akut.

– Vi tar hellre både hängslen och livrem på nu än att chansa. Om något skulle gå sönder under julhelgen, då kan det bli jobbigt, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Hinner det bli klart innan julrushen?

– Huvuddelen beräknas vara klart nu i helgen den 15-16:e. Sedan öppnar vi dem pö om pö och kommer att vara klar några dagar in i nästa vecka.

Tiotalet spår berörs

Rulltrapporna det handlar om är de till och från ingången vid Klarabergsgatan ned till spår 10 till 19. Alltså inte där tågen mot Arlanda och Uppsala går.

Spåren kan även nås från den nedre hallen som ligger i anslutning till tunnelbanan, och där fungerar rulltrapporna. Möjligheten till hiss och trappor kommer även finnas till och från ingången vid Klarabergsgatan.

ANNONS

– Så länge rulltrapporna renoveras är risken att det tar lite längre tid att ta sig från och till perrongerna, säger Bengt Olsson vid Trafikverket.

Stationsvärdar kommer att finnas på plats för att hjälpa till att visa de alternativa vägarna.

Gummibanden måste bytas

Förslitningsskadorna som hittades berör en del av mekaniken på rulltrapporna som i grunden stått sedan 80-talet. Men även gummibandet som löper längst med trappan och som används som stödräcke är på sina håll slitet och måste bytas.

– Delarna levereras från olika håll och därför renoveras dem i etapper och öppnas eftersom, säger Bengt Olsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.