Rummet som stått orört i 92 år

Kungaparet fullkomligt älskade vardagsrummet på Ulriksdals slott. Glödlamporna till vänster tänds inte längre då de är väldigt gamla och inte går att få tag i.
Kungaparet fullkomligt älskade vardagsrummet på Ulriksdals slott. Glödlamporna till vänster tänds inte längre då de är väldigt gamla och inte går att få tag i.
Gustaf VI Adolf och  drottning Louise hade  alltid polkagrisar i skålen.
Gustaf VI Adolf och drottning Louise hade alltid polkagrisar i skålen.
Byst av framlidna  drottning Louise.
Byst av framlidna drottning Louise.
Ulriksdal är slottet som våra kungligheter ”älskat sönder”. Varje generation har satt sin prägel på salonger och gemak.

1923 byggdes riddarsalen om till det första kungliga vardagsrummet, och det ser likadant ut än i dag.

Slottet vid Edsvikens strand uppfördes cirka 1638-1645 för Jacob De la Gardie och döptes ursprungligen till Jacobsdal.

Det fick senare sitt nuvarande namn efter Karl XII:s bror Ulrik, som fick slottet i dopgåva.

Här har sedan dess generationer med kungligheter bott – och varje generation har satt sin prägel på det.

– Det är ett sönderälskat slott. Varje ägare har gjort det till ”sitt”, säger Hélène Gullberg, intendent vid Kungliga Hovstaterna, som visar runt på slottet.

Tack vare populära tv-serier som Downton Abbey och Upstairs Downstairs, som skildrar högreståndsliv i England under tidigt 1900-tal, har intresset för slottet fått ett uppsving.

Här finns många bevarade miljöer från 1920-talet, som till exempel kök, serveringsrum samt hissar och telefoner.

Från 1923 är också slottets kanske mest unika rum – det första kungliga vardagsrummet. Det iordningsställdes i samband med kronprins Gustaf Adolfs giftermål med lady Louise Mountbatten den 3 november 1923.

Rummet var en gåva från tusentals Stockholmare som samlat in pengar för att den gamla riddarsalen, som då uppfattades som mörk och otidsenlig, skulle kunna bli kronprinsparets nya vardagsrum.

Uppdraget att möblera rummet gick till designern Carl Malmsten, som lät ta bort allt det nationalromantiska, med rustningar och gyllenläderstapeter.

Väggarna målades i stället vita och rummet fylldes med helt nya möbler och konsthantverk, det bästa som Sverige hade i designväg då. Resultatet, som stått sig ända in i våra dagar, tog kungaparet med storm.

– Det här var en gåva som gick rätt in i hjärtat på dem. De älskade allt det samtida som man dekorerat med. Här kunde de umgås hela dagarna, de flyttade bara runt mellan rummets olika möblemang, berättar Hélène Gullberg.

Stilen i rummet kallas Swedish Grace, och är omåttligt populär till exempel i USA, men är även högsta trend i Sverige just nu.

Varför?

– Personligen så tror jag det är för att den känns väldigt svensk. Den är modern men varm, en känsla som jag tror tilltalar många.

Drottning Louise dog 1965 men den gamle kungen fortsatte att använda Ulriksdal ända till sin död i september 1973.

I sitt testamente hade han skrivit att rummet inte fick förändras på något sätt.

Även om vår nuvarande kungafamilj inte byggt om slottet, så är det dem kärt. En tredjedel av slottet används idag av Världsnaturfonden där kungen är hedrsordförande. Det har även använts vid ett flertal kungliga fester somkronprinsessan Victorias studentskiva men även prinsessan Madeleines 25-årsfest.

Fakta

Kolla in kungliga vardagsrummet

Under lördagar och söndagar klockan 15 fram till den 21 juni hålls visningar på temat ”Kungligt 1900-tal” på slottet.

Då får man bland annat titta extra på Sveriges en gång modernaste kök och det första kungliga vardagsrummet.

Söndagen den 24 maj klockan 16-17 håller Jerk Malmsten, barnbarn till designern Carl Malmsten, ett föredrag om det kungliga vardagsrummet.

Källa: Kungliga hovstaterna