ANNONS

Run for your life passerade Hallonbergen

Run for your life.
Run for your life.
I loppet Run for your life springer frivilliga löpare stafett från Kiruna till Paris med en sten från norra ishavet som stafettpinne. I måndags nådde löparna Sundbyberg.
ANNONS

Loppet, som startade den 9 november och pågår i cirka 20 dagar ända ner till klimatmötet i Paris, nådde i måndags Sundbyberg. Då var det Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, som tog stenen i sin hand och sprang från Hallonbergen i Sundbyberg till Bergshamra i Solna med flera andra omkring sig.

– Det var roligt att så många ville springa med mig. Loppet visar att det är många som vill ta ansvar för vår framtid, säger Annika Jacobson.

Hon menar att det lätt glöms bort att omställningen som krävs för att nå klimatmålen är något positivt.

– Det är en glädjefylld process och är en stor möjlighet att bygga den framtid vi vill ha, säger hon.

Annika springer vanligtvis två mil i veckan så de 7,3 kilometrarna känns inte i musklerna – men däremot i själen.

– Det kändes speciellt att ha stenen i handen som så många hållit i, den bär ett viktigt budskap till världens ledare.

Annika valde att springa förbi Vattenfalls huvudkonor som hon ser som Sveriges största möjlighet att göra en insats för det internationella klimatarbetet. Sverige kontrollerar ett av Europas största brunkolsfält och om Vattenfall säljer sin kolverksamhet riskerar den hamna i händerna på en aktör som öppnar nya gruvor.

– Sverige är ett av de länder som har bäst förutsättningar att möta klimatfrågan. Därför måste vi vara ett föregångsland, annars lägger vi ribban på en otillräcklig nivå, säger hon.

Hon kommer själv inte ha möjlighet att närvara på klimatmötet i Paris men hoppas att det blir ett startskott i arbetet att lämna fossila bränslen.

ANNONS

– Det är viktigt att komma ihåg att oavsett vad som sker i Paris så innebär det inte slutet på varken världen eller klimatförändringarna. Paris är en viktig byggsten och Sverige måste vara en föregångare både i Paris och efter, säger Annika.

Fakta

Direktsänds dygnet runt

Loppet sträcker sig från Kiruna till Paris och är över 4000 kilometer långt.

Loppet direktsänds dygnet runt och varje deltagare delar med sig av sin anledning till att de springer i samband med att det är deras tur att springa.

Syftet är att uppmana till klimaträttvisa och en hållbar framtid.

Run for your life är initierat av Riksteatern.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.