Runbyborna får vänta på utlovat lyft

Runby torg får vänta på pengar till efterlängtat lyftet.
Runby torg får vänta på pengar till efterlängtat lyftet.
Socialdemokraterna har flera gånger lovat pengar till att rusta upp området kring Runby torg.

Men några tydliga satsningar finns inte med i den senaste budgeten.

När Socialdemokraterna var i opposition lanserade partiet ”Runbylyftet” som innebar 5 miljoner kronor till upprustning av området kring Runby torg. Men trots seger i valet har satsningen uteblivit.

Så sent som i februari lovade kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) att satsningen skulle finnas med i junibudgeten. Men när budgeten antogs av fullmäktige den 15 juni saknades Runbylyftet.

Socialdemokraternas andra kommunalråd Anki Martens menar att en satsning ändå görs på Runby i och med att kontoret för samhällsbyggnad får i uppdrag att sätta igång planarbete i Runby.

– Vi vill ta ett helhetsgrepp för hela västra Väsby med fler hyresrätter och bättre rekreationsmöjligheter. Vi kommer också att bjuda in Runbyborna för en dialog om framtidens Runby, säger hon.

Men några tydligt avsatta pengar för området kring Runby torg finns inte. Och Anki Martens vågar inte säga att Runbyborna kommer att märka av någon förändring av området redan under kommande år.

– Nej, det törs jag inte lova. Vi hoppas vi kan komma igång under året men det är framför allt mandatperioden som vi tittar på, säger Anki Martens.

Kan du förstå om Runbyborna blir frustrerade över att ingenting händer?

– Det kan jag förstå. Även jag som politiker kan ibland bli frustrerad för det här är ett arbete som tar tid.

Runbybon Mary Tano som under lång tid har slagits för en uppfräschat Runby säger att hon blir arg över den uteblivna satsningen.

– Det där är politikerspel, men jag blir tyvärr inte förvånad.

Det utlovade dialogen välkomnar hon – men den här gången vill hon se handling och inte bara prat innan hon jublar.

– Det måste komma till en dialog. Annars kommer ingenting att hända här, säger Mary Tano.