RUNBYMORDET: 19-åringen döms till vård

Den 19-årige Väsbybo som stått åtalad för mordet på Ida Johansson i Runbyspåret i augusti förra året dömdes på fredagen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Rättegången mot 19-åringen har framför allt handlat om straffet och den åtalades psykiska hälsa. Fängelse eller rättspsykiatrisk vård har varit den stora frågan.

På fredagen kom svaret. Attunda tingsrätt dömer 19-åringen för mord och brott mot griftefrid till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den stora rättspsykiatriska undersökningen som gjordes i höstas visade visserligen att 19-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning när han begick mordet. Men under rättegången kom en vändning i frågan. Socialstyrelsens rättsliga råd, som på domstolens begäran lämnade in ett särskilt yttrande, menar att 19-åringen är allvarligt psykiskt störd.

Rättens ordförande, Anna Flodin, säger till Mitt i att domstolen vägt de båda utlåtandena mot varandra.

– Jag tror alla är överens om att den här personen var svårbedömd. Även i den första utredningen bedömdes han ha en psykisk störning men den ansågs inte vara allvarlig, säger hon.

Anna Flodin säger också att yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd väger något tyngre.

– Det är något som Högsta domstolen uttalat i en tidigare dom.

Frågan om skuld har varit enklare att reda ut. Polisen säkrade dna från mördaren på brottsplatsen och 19-åringen erkände redan i det första polisförhöret sig skyldig till att ha berövat Ida Johansson livet.

När det gäller motivet till brottet har åklagaren och domstolen dock olika uppfattningar. Åklagaren menade att syftet med överfallet var att genomföra en våldtäkt. Åklagaren yrkade därför på att 19-åringen skulle fällas för grovt våldtäktsförsök.

Men på den punkten frias 19-åringen av en oenig tingsrätt. Två nämndemän var skiljaktiga och menade att även våldtäktsförsöket var bevisat.

I princip hela rättegången har hållits bakom stängda dörrar.

Läs Mitt i Väsby tidigare artiklar om mordet här:

6 augusti. ”Väsby är i chock efter mordet”

http://sthlm.mitti.se/ung-kvinna-hittades-dod-vid-motionsspar/

10 augusti. ”Joggare samlas i protest mot våld”

https://mitti.se/joggare-samlas-i-protest-mot-vald/

1 september. ”Polisen: Mördaren kan bo i Väsby”

http://sthlm.mitti.se/polisen-mordaren-kan-bo-i-vasby/

11 september. ”Väsby andas ut efter att mördaren gripits”

https://mitti.se/vasby-andas-ut-efter-att-mordaren-gripits-2/

11 februari. ”19-åringen bedöms vara psyksjuk”

https://mitti.se/runbymordet-19-aringen-bedoms-vara-psyksjuk/