ANNONS

Rune fick bamsekramar

Cancersjuke Runes sista önskan var att få se vilda björnar i Alaska, men väl på plats blev han för sjuk för att ta sig ut i vildmarken. I stället välkomnades han av dottern Pernilla och tre av hennes barn – iklädda björndräkter – på Arlanda.
Cancersjuke Runes sista önskan var att få se vilda björnar i Alaska, men väl på plats blev han för sjuk för att ta sig ut i vildmarken. I stället välkomnades han av dottern Pernilla och tre av hennes barn – iklädda björndräkter – på Arlanda.
Björnarna i Alaska var målet.
Björnarna i Alaska var målet.
När Pernillas pappa blev sjuk i cancer hade han en sista önskan: Att få se björnar i Alaska.

Han tog sig hela vägen dit, men blev plötsligt akut sjuk och tvingades ställa in vildmarks­utflykten.

Men björnar fick han se ändå – hemma på Arlanda.­
ANNONS

Det är lunchtid i ankomsthallen i terminal fem. En stor brunbjörn och hennes tre ungar står och väntar­ på ett flyg från Anchorage,­ Alaska. Det är en ovanlig syn som får små barn att stirra, flyg­värdinnor att skratta och turister att plocka fram kameran.

Bakom björnmasken döljer sig Pernilla Sandén Hussey och hennes­ tre barn Peter, Ella och Aisling. De är här för att ta emot Pernillas pappa Rune och hennes son Brandon som varit iväg på det som skulle bli ett av Runes sista stora äventyr.

– När pappa blev sjuk konstaterade han att han hade levt ett bra liv men han sa att han fanimej­ skulle leva till hösten så att han skulle få se björnarna i Alaska. Han har alltid pratat om de där björnarna. När jag var 15 år så var vi i nationalparken Yellowstone men då fick vi inte heller se någon björn, säger Pernilla.

Det var julen 2011 som Pernillas pappa blev sjuk och kort därefter fick han diagnosen tjocktarms­cancer. Den första hösten gick han på cellgifter och var inte stark nog att åka till Alaska.

Hösten därpå hade Pernillas mamma blivit sjuk och vårdades för en hjärntumör. Inte förrän i år passade det för Rune att åka till Alaska och han fick sällskap av Pernillas 20-årige son Brandon.

Rune och Brandon fick ett par fina dagar i isländska Reykjavik, men på flygplatsen på väg till Alaska blev Runes andning allt sämre. På plats i Anchorage sökte han sjukhusvård och blev inlagd tills han var stark nog för en hemresa.

– Pappa hade en ”bucket list” och det här var hans sista önskan, att få se björnarna i frihet. Vi hade förhoppningar in i det sista men hjärtat ställde till det. Han kom hela vägen till Alaska men kunde inte komma iväg ut i vildmarken.­ Det var så nära och jag blev jätte­besviken för hans skull, säger Pernilla.­

Hon pratade i telefon med sin bror i Australien och skämtade om att hon skulle möta sin pappa­ och son på Arlanda utklädd till björn. En strålande idé, tyckte brorsan Patrick som övertalade henne att göra verklighet av skämtet.

Nu var det bråttom – Rune och Brandon skulle få flyga hem från Alaska mindre än en vecka senare.­ Pernilla­ hörde sig för i sociala medier­ och fick alla möjliga tips om björndräkter. Till slut fick hon napp, i Sveriges Televisions kostym­förråd.

ANNONS

– Jag åkte dit och hittade en björn som såg verklig men ändå snäll ut. Jag visste ju inte alls hur pappa skulle reagera, säger Pernilla.­

Sedan köpte hon tre dräkter till sina barn och förra tis­dagen tog de sig ut till Arlanda för att ta emot Rune och Brandon efter­ den långa resan. Runes första reaktion­ när han möttes av de fyra björnarna­ var förvåning, men dagen­ efter­ hade hela upplevelsen hunnit sjunka in.

– Min pappa visar inte så mycket­ känslor, men innerst inne tror jag att han blev glad och när det hade sjunkit in tyckte han att det hela ändå var ganska galet, säger Pernilla.­

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.