Det var i somras som en nyanställd lärare på Runmarö skolas högstadium sa upp sig. Det ledde till att de fyra elever som skulle börja årskurs 8 i stället valde Djurö skola.

– Vårdnadshavarna kände oro för att deras barn skulle starta höstterminen med vikarie och valde därför att göra ett skolbyte till Djurö skola. I dagsläget har därför Runmarö skola inte några elever i åk 7-9, säger Amie Kronblad (L), ordförande i grundskolenämnden.  

Inga planer finns på att pausa eller lägga ned högstadiet på Runmarö skola, enligt Värmdö kommun.

Inga planer finns på att pausa eller lägga ned högstadiet på Runmarö skola, enligt Värmdö kommun.

Värmdö kommun

Sökandet efter en ny lärare startade omgående och den personen började första oktober. Men hittills har det inte lett till att de fyra eleverna valt att gå tillbaka till Runmarö skola.

– Vi tar ett läsår i taget, och vi har inte tagit något beslut om att pausa eller lägga ner högstadiet på Runmarö skola. Så det här innebär inga förändringar för skolan, säger Amie Kronblad.

Just nu stöttar den nya läraren upp på både Djurö skola och Runmarö skola.

Högstadieelever på Runmarö går normalt sett tre dagar i veckan på Runmarö och två dagar på Djurö skola. På Djurö får de undervisning i ämnen som kräver specialsalar och deltar i större grupparbeten. 

Sedan de fyra högstadieeleverna valde att byta skola återstår nu 16 elever på Runmarö skola. Av dem går nio på lågstadiet och sju på mellanstadiet.

Det här innebär att ingen av de två skärgårdsskolor som finns kvar och håller öppet - Runmarö och Svartsö - har några elever kvar på högstadiet.

Möja skola stängde förra året på grund av för få barn och beslut fattades i våras att även pausa högstadiet på Svartsö skola.