ANNONS

Runmaröbor kör ut mat till öbor i riskgrupp för coronavirus

Runmarö lanthandel som drivs av Carl Hamacher
”Vi säljer dubbelt så mycket mot normalt i mars – lika mycket som i början av juni”, säger Carl Hamacher som driver Runmarö lanthandel.
För att skydda extra utsatta personer från coronaviruset tar nu Runmarö lanthandel hjälp av Runmaröbor för att ordna hemkörning.
– Än har det inte behövts men i går packade vi tre, fyra påsar som kunder hämtade utanför butiken, säger butiksägaren Carl Hamacher.
ANNONS

Omkring 250 personer är folkbokförda på Runmarö. Många är äldre. Och därför tar Runmarö lanthandel nu hjälp av Runmaröbor för att kunna leverera mat hem till öbor som är i riskgruppen för coronaviruset.

Runmarö lanthandel

Runmaröbor är beredda att köra hem mat från lanthandeln till personer som är i riskgruppen för coronaviruset.

– I måndags kväll hörde några frivilliga av sig att de kunde hjälp till att köra hem varor till dem som befinner sig i riskgrupp. Om någon behöver hjälp så packar vi påsarna och skickar med kvitto så får de betala via Swish, säger Carl Hamacher.

Stadsborna flyt till skärgården

Den stigande rädslan för coronaviruset har fått flera stadsbor att söka sig ut i skärgården de senaste veckorna.

– Alla gånger har befolkningen dubblats, kanske till och med tredubblats. Många jobbar hemifrån så här finns både barnfamiljer och äldre. Pensionärerna brukar komma till våren för att sätta blommor men nu har de dykt upp tidigare. De vill väl hålla sig undan lite, säger Carl Hamacher.

”Läskigt när folk kommer från stan där smittan sprids”

Det märks också på butikens försäljning. En normal vinter skickar butiken en matkasse i veckan med Waxholmsbåt till någon kund på en grannö. Under tisdagen skickades tre mjölkburar med tre, fyra matkassar i varje till Aspö och Bunkvik. Och på onsdagen var butikens parkering full: tio bilar.

– Vi säljer dubbelt så mycket mot normalt i mars – lika mycket som i början av juni. I dag hade vi kö till kassan, det händer ju aldrig annars, säger Carl Hamacher.

Är det några speciella varor som säljer mer än vanligt?

ANNONS

– Dasspapper tog ju slut. Tyvärr tog det slut hos grossisten också. Men vi fick in 1 000 rullar i går och får in mer hela tiden.

CarlHamacherRunmaröLanthandel

”Om hela personalen blir smittade får vi ta beställningar via internet och ställa påsar utanför affären”, säger Carl Hamacher.

Vad tycker du om utvecklingen?

– Kul för oss men också läskigt när folk kommer från stan där smittan sprids.

Använder desinfektion en gång i timmen

Butiken gör vad den kan för att hålla coronaviruset borta.

– Jag är ju i princip säker på att vi kommer att bli smittade någon gång. Men hoppas att det sker när det lugnar ner sig. Vi använder desinfektion i butiken minst en gång i timmen. Vi sprejar ytterdörrar, handtag på kylskåp och frysar. Så att både kunder och anställda ska känna sig tryggare, säger Carl Hamacher.

Har krisplanen klar

Han driver butiken tillsammans med sin fru och har två anställda. Han har redan klart för sig hur han ska agera om de drabbas av coronaviruset.

– Om hela personalen blir smittade får vi ta beställningar via internet och ställa påsar utanför affären. Här finns så mycket hjälpsamma människor så skulle jag själv bli sjuk kanske någon annan kan hjälpa till att packa.

Coronaviruset kan stoppa leveranserna

Men han har fått mejl från en grossist som oroar honom.

– Blir det mycket sjukskrivningar hos dem, över 75 procent, så kommer de sluta att leverera till oss. Då kommer de koncentrera sig på sjukhus och skolor. Det gör mig orolig för butiken. Men där är vi inte än tack och lov.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.