Runmarös ”fårskallar” vinner miljöpris

Fåren håller Runmarö öppet.
Fåren håller Runmarö öppet.
I fem år har föreningen Fårskallarna kämpat för att hålla Runmarös marker öppna. Nu får de årets miljöpris av Värmdö kommun.

– Det är väldigt uppmuntrande. Det kostar att driva verksamheten. folk på ön stödjer oss med pengar för att det hela ska funka, säger Peter Mosskin, ordförande i Fårskallarna.

Fårskallarna är en ideell förening på 13 personer, vars syfte är att hålla Runmarö öppet. I fem år har såväl bofasta som deltidsöbor samarbetat för att ön inte ska växa igen. Namnet har varit med från början och knyter an till uppgiften.
– Vi började med att ha får som betade. Sedan förra året har vi också slagit hö själva som de kan ha som foder. Det hjälper också till att hålla gamla ängar öppna, säger Peter Moskin.

10 000 kronor för den som gynnar miljön

Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden delar årligen ut 10 000 kronor i miljöbelöning för den eller de som utfört en prestation som gynnat miljön. I slutet av maj fick Fårskallarna ta emot belöningen – som uppmärksammats på ön.
– Vi har redan satt upp ett litet plakat i sommarhagen, säger Peter Mosskin.

Fakta

Motivering:

Runmarö har med sin kalkbeggrund en unik flora där bland annat vissa växter gynnas av bete. Genom Fårskallarnas ideella arbete kan delar av Runarös hagar och ängar hållas öppna och de betesgynnade arternas biotoper behållas och den unika floran främjas och det är ”Fårskallarna” som med sitt ideella arbete bidrar till att öka mervärdet det ger vår fina kommun.

Källa: Värmdö kommun