ANNONS

Runsten låg gömd inne i kyrkan

Kyrkans mäktiga altartavla dolde en skatt.
Kyrkans mäktiga altartavla dolde en skatt.
Åsa Berger kikar in i den lilla nischen.
Åsa Berger kikar in i den lilla nischen.
Runorna kikade fram under kalkputsen.
Runorna kikade fram under kalkputsen.
Vad döljer sig bakom putsen – ingen vet?
Vad döljer sig bakom putsen – ingen vet?
Det krävs ett tränat öga för att se alla små detaljer.
Det krävs ett tränat öga för att se alla små detaljer.
Vid en inventering av Solna kyrka i förra veckan gjordes ett sensationellt fynd. En hittills okänd 1000-årig runsten hittades inmurad i en nisch bakom altaret.

– Det kändes helt otroligt, säger arkeologen Åsa Berger.
ANNONS

Solnas mäktiga stenkyrka beräknas vara byggd år 1180. Men för en tid sedan gav församlingen i uppdrag till Åsa Berger på Arkeologikonsult och Cecilia Pantzar på Tyréns att med moderna metoder försöka datera den närmare.

Arkeologerna började med en fysisk inventering för att bilda sig en uppfattning. När man utforskade utrymmet bakom altartavlan gjordes det oväntade och förbluffande fyndet.

I vanliga fall är det en mörk och lite dold plats, men nu hade man strålkastare för att kunna dokumentera. Arkeologen Åsa Bergers tränade öga såg direkt att något dolde sig i en djup nisch. På en sten fanns runor inristade.

– Det var ingen som lagt märke till dem innan. Jag trodde först att det var ett skämt, att jag var med i Dolda kameran. Det kändes helt otroligt! säger hon.

Runstenen, som egentligen är två fragment av en större sten, är gjord av röd sandsten och bildar bottenplatta i en mindre nisch till höger om altaret.

Delar av runorna är täckta med ljus kalkputs, men i det ena hörnet har denna lossnat så att vissa runor blivit synliga. På det större fragmentet står det ”…resa denna sten…” och på den mindre kan man se en bågböjd ornamentsslinga och den verkar även ha ett par runor.

Fragmenten har tillhört en ganska typisk runsten från 1000-talet, menar Magnus Källström, runolog, docent och forskare inom runforskningsområdet vid Riksantikvarieämbetet.

– Just runstenar av röd sandsten har förekommit på platser där våra allra tidigaste kyrkogårdar legat. Det kan tyda på att platsen varit i bruk tidigare än kyrkan uppfördes, säger han.

Nu hoppas man kunna få bort mer av kalkputsen för att tyda fler runor och se exakt hur stora stenbitarna är. Kanske kan man få veta vem som rest stenen och varför.

ANNONS

Vad nischen har haft för funktion är inte helt lätt att veta, men Åsa Berger gissar att man förvarat sakramenten – bröd och vin – där.

– Men man har även haft ljus här, för det finns rester av stearin och sot också.

Som om runstensfyndet inte vore nog – Solna kyrka kan dölja ännu fler skatter. Bakom en dörr i vapenhuset syns tydliga konturer av en större inmurad sten täckt av kalkputs. Vad som finns där är ett mysterium värdigt en Dan Brown-roman.

Enligt en ritning från 1920-talet fanns utbuktningen redan då. I andra handlingar från 1980-talet kan man läsa att Solna församling har ansökt hos länsstyrelsen om att få sätta upp en runsten bakom dörren.

Om det är den stenen som döljer sig i väggen, och varför den i så fall är överputsad, vågar inte Åsa Berger gissa.

Göran Ridnert, fastighetsförvaltare på Solna församling, är fast besluten om att gå till botten med det nya stenmysteriet.

Vad tror du att det är?

– Någon typ av minnessten eller gravsten.

När kan vi få ett svar?

– Vi vill ju att det går fram så fort som möjligt. Vi lever under förhoppningen att få svar under de närmaste månaderna.

Samtidigt kommer Åsa Berger och hennes kollega att jobba vidare med dateringen av själva kyrkan.

– Den bedömningen som är i dag har man gjort baserat på arkitekturen. Vi kommer att använda både dendrokronologi och kol-14-metoden.

Fakta

Två olika metoder

Dendrokronologi går ut på att ta prover från gamla trästockar i kyrkan, för att via årsringarna datera dem.

Kol-14-metoden går ut på att alla levande varelser tar upp ämnet kol-14 under sitt liv. När organismen dör avstannar upptagandet och ämnet börjar brytas ned. Genom att mäta den mängd som finns kvar i organismen kan man räkna ut hur gammal den är.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.