Runsten rest på golfklubben

Runsten jarlabanke golfklubb
Viking Ingemar Wemmenhög avtäcker runstenen.
Golfspelare i Täby hyllas med en ny runsten. Den avtäcktes i söndags på Jarlabanke golfklubb.

Stenen är ristad enligt konstens alla regler av runristaren Viking Ingemar Wemmenhög. Ja, han heter faktiskt så. Viking Ingemar är hans dopnamn och inget han tagit.

Som runristare är han unik. Viking Ingemar Wemmenhög har studerat runologi och de texter han ristar in på stenarna är skrivna enligt språkets regler. Det var faktiskt just känslan att runskrifter borde vara korrekta som fick in honom på ristandets bana.

– Jag läste en artikel om en runristare, men texten på stenen var skriven på modern svenska. Om man ska använda runskrift ska man väl göra det korrekt tänkte jag. Jag gnällde för mig själv hela vägen fram till jobbet. Då tänkte jag: sluta gnäll och rista själv, säger han.

Sagt och gjort, Viking Ingemar Wemmenhög tog kontakt med ett stenbrott och på den vägen är det. Det här var 1994 och sedan dess har han tillverkat ett femtiotal runstenar. Flera i Täby med omnejd, men andra har hamnat på mer långväga platser. En av hans stenar står utanför svensk-amerikanska institutets huvudkontor i Minneapolis, och en annan i Gammelsvenskby i Ukraina.

Stenen på Jarlabankes golfklubb är en hyllning till spelarna. Eftersom golf inte spelades under runologins guldålder återfinns inte ordet i runskrift. Men det har Viking Ingemar Wemmenhög kommit runt med hjälp av lite humor som nästan får kallas för göteborgsk.

– Det finns ett ord för slagfält, och det passar ju på en golfklubb, säger han.

När stenen avtäcktes i söndags uppträdde Viking Ingemar Wemmenhög i full vikingamundering och berättade lite om stenen och om runor. För att ytterligare spä på stämningen bjöds spelarna på mjöd.

Täby är en del av Runriket, världens mest runstenstäta område. Enligt Viking Ingemar Wemmenhög är den nya stenen antingen den 99:e eller 98:e stenen i kommunen.

– Så då får vi resa 12 eller 13 stenar till om vi ska komma ifatt Vallentuna, för de har 111 stycken, säger han.

 

Fakta

Så står det på runstenen

På den nya runstenen är följande text inristat:

HÄR SKALL STEN STÅ, PÅ DETTA SLAGFÄLT,

TILL MINNE ÖVER JARLABANKES KAMPLYSTNA MÄN OCH KVINNOR. SVING RESTE.
VIKING HÖGG.

Sving står för Sven och Inger, golfklubbens ägare som beställde stenen. Viking är givetvis Viking Ingemar Wemmenhög själv.