Rusning efter taxitomte till jul

”Det ska bli jättekul att glädja barnen”, säger Adem Ulucan. Han och Marléne Uddén gör sitt första år som taxitomtar.  Foto: Maria Lilja
”Det ska bli jättekul att glädja barnen”, säger Adem Ulucan. Han och Marléne Uddén gör sitt första år som taxitomtar. Foto: Maria Lilja
21 av Taxi Stockholms chaufförer svidar snart om till tomtedräkt och det brukar bara dröja dagar innan de är fulltecknade.

2004 ringde en småbarnsförälder till Taxi Stockholm för att få hjälp av någon som kunde klä ut sig till tomte och komma hem till familjen för att lämna över presenter till barnen.

Då föddes idén till taxitomtarna som nu blivit omåttligt populära. Bokningen öppnade i fredags och 35 körningar är redan inbokade.

– Vi har redan haft familjer och företag som ringt och frågat efter tomtarna. Alla vill ju att vi ska komma efter Kalle, men det går ju inte, säger Lisa Sånning, drift- och tomteansvarig på Taxi Stockholm.

Förra året besökte taxitomtarna 240 hem under julafton.

– Vi får lite förhandsinformation om vad barnen heter och var säcken med julklappar står innan vi åker ut, säger Marléne Uddén som är Taxi Stockholms första tomtemor.

Taxichauffören Micke gör sin andra jul som tomte.

– Det är fantastiskt! Det riktigt lyser i ögonen på barnen. Det är så kul att se hur överraskade de blir när de ser att det inte är pappa eller morfar som är tomte, utan att alla är där, säger han.

Alla de 21 tomtarna har gjort en intervju och noggrant valts ut för uppdraget.

– De ska vara prickfria och ha hjärtat på rätt ställe, inte bara vilja jobba jul för att tjäna extra pengar utan gilla att glädja andra, säger Lisa Sånning.

Taxi Kurir och Taxi 020 kommer att kunna köra ut paket men inte med tomtedräkt.

City En man som utgav sig för att vilja kontrollera vattenkvaliteten ringde förra tisdagen på hos en 90-årig kvinna, som bor intill Hötorget. Hon släppte in honom och tillsammans gick de in i badrummet där mannen bad kvinnan att hjälpa honom att hålla i duschslangen. Mannen gick därefter ut och pratade i mobiltelefon.

När han lämnat lägenheten upptäckte kvinna att smycken som hon förvarade i ett skåp i sovrummet saknades.

”Det är så kul att se hur överraskade de blir när det inte är pappa eller morfar.

Falsk hantverkare stal från 90-årig kvinna

Fräck tjuv ringde upp rånoffer

Vasastan En kvinna som gick förbi Hötorget förra lördagsnatten upptäckte plötsligt att hennes mobil inte låg i handväskan.

Under helgen ringde hon till sin telefon flera gånger, signaler gick fram, men ingen svarade. Förra måndagsmorgonen blev hon till slut uppringd från den stulna telefonen. I andra änden tackade en man, som pratade engelska, för hennes telefon och bad henne att sluta ringa till den. Händelse är rubricerad som grov stöld, men polisen har ännu inte lyckats få tag i tjuven.