Rusning till kurser i självförsvar

Intresset för självförsvarskurser har ökat markant.
Intresset för självförsvarskurser har ökat markant.
Sommaren har präglats av flera våldsdåd. Nu vill många Vasastadsbor lära sig självförsvar.

– Vi har sett en enorm ökning de senaste veckorna, säger Stefan Sandrén på Självförsvarsskolan.

I juni mördades 17-åriga Lisa Holm utanför Kinnekulle. I början av augusti hittades en ung kvinna död vid ett motionsspår i Upplands Väsby. Och för ett par veckor sedan knivmördades två personer på Ikea i Västerås.

Våldsdåden får fler att vilja lära sig självförsvar, enligt Stefan Sandrén på Självförsvarsskolan i Vasastan.

– Det är den slutsatsen vi har dragit. Vi har sett en enorm ökning av intresset för våra kurser de senaste veckorna, säger han.

Självförsvarsskolan har tidigare haft 15-årsgräns. Men efter telefonsamtal från oroliga föräldrar börjar skolan med kurser för barn mellan 7 och 14 år.

– För dem blir det en snällare variant. Vi har haft vår åldersgräns eftersom det är jobbigt både fysiskt och psykiskt att föreställa sig att man blir överfallen.

På skolan lär man ut Krav Maga, ett samlingsnamn för olika självförsvarstekniker. Gemensamt är att teknikerna ska vara så enkla att de verkligen kan användas i en nödsituation.

Stefan Sandrén betonar att risken att bli överfallen är mycket liten och att det snarare är känslan av otrygghet som ökat.

– Men man kan se på våra kurser som ett sätt att förena nytta med nöje. Det är roligt att träna hos oss och på köpet lär man sig att hantera våldsamma och hotfulla situationer.

Även Krav maga center på Gästrikegatan har märkt av ett ökat intresse.

– Vi fyller våra grupper innan de startar. Så har det varit i flera år, men den senaste tiden är det betydligt fler som är intresserade av våra kurser, säger Lars Söderström, instruktör.

Risken att bli överfallen är trots allt liten. Finns det en risk att man spär på människors rädsla genom att uppmuntra till självförsvarskurser?

– Risken att råka ut för en bil-olycka är också liten, ändå använder vi säkerhetsbälte. Överfall och överfallsvåldtäkter är extremt ovanliga i Sverige jämfört med många andra länder, men om man nu hamnar i en sådan situation är det bra att kunna självförsvar, säger Lars Söderström.

Fakta

Vasastadsbor tryggare än andra

Den senaste trygghetsmätningen i Stockholm gjordes förra året. Enligt den är invånarna på Kungsholmen och i Vasastan generellt tryggare än i de flesta andra delar av staden.

Mellan fyra och fem procent av invånarna här säger att de känner sig otrygga på kvällen eller avstår från att gå ut. Det är bland de lägsta nivåerna i staden.

Källa: Sweco Strategy