Flera år i rad har antalet löpare i tävlingen minskat. Men nu har trenden vänt och årets "mara" kommer bli den största sedan starten år 1979, enligt arrangören Marathongruppen.

Förra året hade loppet bara 16 773 deltagare. Men sedan dess har maratonintresset exploderat och i år har över 20 000 löpare redan anmält sig.

–  Vi har sedan i höstas känt att vi kan slå rekord på årets Stockholm marathon och nu med en och en halv månad kvar känns det så otroligt roligt att vi kan säga att det kommer bli lapp på luckan, säger verksamhetschefen på Marathongruppen David Fridell i ett pressmeddelande.

”Trend på sociala medier”

Av de över 20 000 anmälda är 15 373 från Sverige, den högsta siffran någonsin.

– Många av dem är yngre tjejer, jag tror att det går en trend på sociala medier och dessutom så tror jag att yngre tjejer är lite kaxigare än de flesta. Det är inte helt lätt att springa ett maraton, säger Christer Clefberg, projektledare på Marathongruppen.

Drar gränsen – för att hålla kvaliteten

Om intresset håller i sig i samma takt till den 1 juni skulle totalsiffran landa på 24 000 löpare. Men det är för många, anser Marathongruppen.

– Vi vill såklart kunna erbjuda alla som vill att springa maran, men för att kunna hålla kvaliteten uppe och se till att alla deltagare får sitt livs upplevelse så har vi bestämt oss för att sätta ett tak på 23 000 i årets Stockholm Marathon, säger David Fridell.

I nuläget finns det drygt 2 500 biljetter kvar.

Det tidigare rekordet från 2014 ligger på 22 205 löpare.

Klara färdiga spring – det här är Stockholm Woods

Dra åt skogen vilket härligt lopp! Den 27 april samlas ett hundratal personer för att springa Stockholm Woods.

Fem kilometer i skogsterräng, eller varför inte tio? Det är vad hundratals personer kommer att ägna sig åt lördagen den 27 april.

Loppet Stockholm Woods hette tidigare STHLM Trail Run och är första delen i serien Stockholm 360 Challenge – tre lopp med tre olika löparupplevelser. Nästa lopp i raden är Stockholm streets, en platt snabb bana. Avslutningsvis får deltagare i serien springa ”All out” där man ska ta sig så långt som möjligt med GPS-spårning.

Topp tre i dam- och herrklassen kan titulera sig Stockholms mest kompletta löpare 2024.

Bankarta för Stockholm Woods.

Bankarta för Stockholm Woods.

Stockholm360

För deltagare som vill vara extra förberedda erbjuds en provlöpning inför loppet den 9 april kl 18:00 med samling på Östermalms IP, där får man testa på loppet på lugn, medel eller snabb nivå.

Varför ska man anmäla sig till Stockholm Woods?

– Det är ett roligt lopp för den som vill testa på att springa i skogen i stället för på asfalt. Det är ju vår! Säger Christer Clefberg, projektledare för Stockholm Woods.

Såhär förbereder du dig: Christers bästa tips

Bra skor anpassade för terräng

Prova på att springa obanad terräng

Var uppmärksam på var du sätter fötterna

Stockholm Woods

Datum: 27 april

Tid: 5 km kl 11:00 och 10 km kl 12:00

Var: Fisksjöäng, Norra Djurgårdsstaden (Tunnelbana Ropsten)

Källa: Stockholm 360

Stockholm Woods går genom skog, längst med smala stigar och över bergshällar. 

Stockholm Woods går genom skog, längst med smala stigar och över bergshällar. 

Jonas Persson

Möt våren med Stockholm Woods

STHLM Trail Run tillbaka i nytt format  ✔ "Det är ju vår"