ANNONS

Årsta rustar för Stadsteaterns entré

Stadsteatern flyttar till Årsta Folkets hus.Pelle Gartz tv.Micael Ericsson, belysningsmästare.
Pelle Gartz och belysningsmästare Micael Ericsson i teatersalongen.
Hela centrumhuset har fräschats upp och just nu fixas det in i det sista i teatersalongen. Den 24 januari är det premiär för Bang som är Stadsteaterns första föreställning.
– Det kommer att bli ett lyft för hela Årsta, säger Figen Solmaz, föreståndare för Årsta Folkets hus.
ANNONS

Det råder full aktivitet inne i teatersalongen i bibliotekshuset i Årsta. Scengolvet håller på att byggas, belysningen fixas och allt ska vara klart inför föreställningen Bang som har premiär den 24 januari.

– Vi har satt upp all belysning utan att borra ett enda hål i väggarna. Huset är q-märkt så vi får inte göra vad som helst. Alla tycker att det är väldigt roligt att vara här. Det är en utmaning, säger Pelle Gartz, biträdande teknisk chef på Stadsteatern.

Stadsteatern kommer att husera i Årsta i 1,5 år, under den tid som Kulturhuset renoveras. Men det är ett gediget arbete som har behövt göras för att Stockholms största teater ska kunna verka i huset.

När vi kom in här första gången insåg vi att det var mycket som behövde göras. Det var en väldigt eftersatt lokal.

Pelle Gartz, biträdande teknisk chef på Stadsteatern.

– När vi kom in här första gången insåg vi att det var mycket som behövde göras. Det var en väldigt eftersatt lokal. Det hängde kablar i rör i taket, jag vill inte ens tänka på hur de satt fast. Och elen ska vi inte prata om, säger Pelle Gartz.

Stadsteatern flyttar till Årsta Folkets hus.Pelle Gartz tv.Micael Ericsson, belysningsmästare.

Micael Ericsson, belysningsmästare, kollar belysningen inför föreställningen av Bang.

Hela centrumhuset renoveras

Det första de gjorde var en riktig industristädning från golv till tak. All el har bytts ut, strömmen räckte inte till på långa vägar. Belysningen har renoverats och de har satt upp skenor i taket och nya svarta textiler för att kunna skapa en black box; ett flexibelt scenrum.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Familjebostäder. Vi kommer att lämna kvar allt sedan så det blir ett ordentligt lyft för Folkets hus framöver, säger Pelle Gartz.

ANNONS

Övervåningen har förvandlats till kontor och personalmatsal för Stadsteaterns personal. Det finns fortfarande praktiska saker som behöver ordnas. ”Vi har inga tvättmöjligheter, vi måste ordna tvättpelare. Scenkläderna måste ju tvättas”, säger Pelle Gartz.

Hela centrumhuset har fräschats upp och fått ett lyft. Fastighetsägaren Familjebostäder har målat om, bytt ut de allmänna toaletterna och håller på att byta ventilationen.

– Renoveringen är planerad sedan tidigare, men den sker lite snabbare nu eftersom Stadsteatern flyttar in, säger Niclas Allard, lokalförvaltare på Familjebostäder.

Utsålda föreställningar

Vi kikar in i de enkla logerna som snart ska befolkas av skådespelare från Stadsteatern. Teatern har plats för 225 gäster. Pelle Gartz visar stolarna under en lucka i scengolvet. Senare i vår spelas Min fantastiska vännina, efter böckerna som gjorde världssuccé, och då ska alla stolar upp. Föreställningen är utsåld fram till slutet av april.

Årsta Folkets hus teater har varit en gömd pärla. Vi vill sätta den på Stockholms teaterkarta.

Figen Solmaz, föreståndare Årsta Folkets hus.

– Årsta Folkets hus teater har varit en gömd pärla. Den har använts som replokal och hyrts ut vid enstaka tillfällen, men nu får den komma i dagsljus. Vi vill sätta vår teater på Stockholms teaterkarta, säger Figen Solmaz, föreståndare för Årsta Folkets hus.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.