ANNONS

Nu rustas Sättra friluftsområde upp

En ordentlig entré i Runby, en lekplats vid Kairobadet och nya informationstavlor. Det är några av satsningarna på Sättra friluftsområde.
ANNONS

21 miljoner kronor ska investeras i friluftsområdena Kairo och Sättra mellan 2018 och 2020. Under 2017 kommer satsningar för fem miljoner genomföras.

– Vi tänker att det ska bli bättre möjligheter för friluftsliv året om, vare sig man vill cykla, åka längdskidor eller för den delen plocka svamp, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Åtgärderna för att göra friluftsområdet tillgängligare och mer attraktivt handlar bland annat om bättre information och att skapa möjligheter till lek och idrott. Aktivitetsplatser planeras i Runby och vid Tegeludden och en mindre lekplats ska byggas vid Kairobadet.

– Mycket bygger på förslagen i medborgardialogen och vad Väsbyborna vill ha, säger Krister Widström, tillförordnad kultur- och fritidschef.

Här är några av de planerade upprustningarna.

Samtidigt som tillgängligheten förbättras på plats i området ska informationen på kommunens hemsida förbättras.

– Vi är egentligen precis i startgroparna men vi hoppas få till de första delarna till våren eller sommaren, säger Widström.

Troligtvis blir det skyltningen och upprustningen av Kairobadet som kommer i ordning först.

ANNONS

– Det är framförallt Kairobadet vi kommer jobba med inför badsäsongen men kanske kommer även Sättrabadet komma i ordningen. Där ska vi inte göra lika mycket utan tanken är att det ska bör bli ett naturbad.

Nästan hälften av pengarna satsas på att skapa en ordentlig entré i Runby. Cykelparkeringar och omklädningsrum tillsammans med aktivitetsplats för hela familjen ska skapa en bra start för aktiviteter i området. För åtgärderna har kommunen satt undan 2.3 miljoner.

Parallellt med arbetet med åtgärderna under året kommer kultur och fritidsförvaltning sen över vad mer som kan utvecklas framåt 2018 och 2019. Ett nytt ridhus och en flytt av Kairobadet är två större visioner som kommunen håller på att se över.

Hur det blir med Tärdgårdsmästarbostaden är ännu oklart. Eventuellt kommer en upprustning att ske men först väntas en bedömning från antikvarien.