ANNONS

Rustikt och gott mitt i köpgallerian

ANNONS

En restaurang i en shopping­galleria är inte förstahands­valet när Gourmé och Gourmand går på lokal. Men efter några ärenden en sen eftermiddag i november föll valet på nyöppnade Escalier i Sturegallerian. Inte bara på grund av det strategiska läget – en kock med meritlista är attraktionskraft nog, som Gourmé uttryckte det när de gamla vännerna tog rulltrappan upp till plan två.

Karl Jung från Göteborg blev årets kock 1999 och har sedan dess gjort sig känd som tv-kock och kokboksförfattare. På Escalier är det traditionell mat med franska rötter som gäller. Gourmé börjar med en tonfisksallad (1/2 för 99 kr) med flammad tonfisk, löskokt ägg, haricots verts och sardeller. Fisken är sotad på ut­sidan men härligt rare inuti.

– Mycket fräscht, men det saknas möjligtvis en aning krut i dressingen, konstaterar Gourmé.

Gourmand satsar på en Väster­bottencrêpe (199 kr). Den generösa klicken Kalixlöjrom på den smörfrasiga pannkakan med smetana och finhackad lök gör den väl värd varje krona.

Den riktigt hungrige kan botanisera bland betydligt matigare alternativ bland förrätterna. Den hemvevade lammkorven (125 kr) bjuder på en fin sälta, söta lättorkade tomater och en mustig timjansky.

Köttfantasten kan välja en bit oxfile på smörstekt bröd med en krämig confiterad äggula och pepparrot (179 kronor) – en kombination som inte riktigt når sin fulla potential.

Gourmé fortsätter med fisk. Den bakade rödingfilén (198 kr) är perfekt – verkligen perfekt – tillagad och kommer i sällskap av inkokt minikronärtsskocka, en lagom gräddig sås med en frisk syra av det vita vinet och en klick kaviar.

Gourmand går i stället vidare med landlevande djur och väljer sida av Gotlandsgris (179 kr). Kålrotspuré, buljongkokta höstgrönsaker och mört fläsk värmer gott i både kropp och själ. Det inspränga fettet har nästan smält och svålen i ytterkant är härligt knaprig.

– Allt fett gör smaken rundare än ett par duntofflor, säger Gourmand belåtet och torkar av sina flottiga läppar med servetten.

ANNONS

Även ankbröstet med pumpacreme och puylinser (245 kr) är knaperstekt. Inuti är köttet emellertid fint rosa och mört, och syran från linserna, den kryddiga skysåsen och den söta pumpan är ett väl avvägt ackompanjemang.

På hösttemat erbjuder Escalier även ett långkok på oxkind bourguignon med pepparrotsspetsad potatispuré, svamp och smålök (160 kr). Mustiga smaker, och givetvis mycket mört, men herrar­na hade gärna sett lite mer sås på tallriken. Trots att herrarna är rejält mätta, i synnerhet Gourmand, kan de inte motstå att ta en titt på dessertmenyn när erbjudandet kommer.

Havtornsparfaiten (105 kr) smakar ljuvligt tillsammans med färska hallon och kolasås, trots det blir större delen av de fattiga riddarna kvar på Gourmés tallrik när han lägger ifrån sig skeden. Han orkar helt enkelt inte mer. Gourmand slickar i sig det sista av sin krämiga choklad au four med körsbär och kaffeglass (125 kr).

– Mycket gott och prisvärt, sammanfattar Gourmand besöket när han tagit hand om notan.

Fakta

Kök: Traditionellt med franska influenser, samt skaldjur, ostar och charkdelikatesser. Miljö: Rustikt och förvånansvärt trivsamt för att vara beläget i en galleria. Pris: Huvudrätter 164 kronor–299 kronor.