Rustning dröjer efter försäljning

hyreshus
De 207 lägenheter som Svenska Bostäder sålde i fjol ligger på Kärrtorpsvägen och på Vikstensvägen.
Sara Ström, med dottern Vera och hunden Aksel, tvingas bo i en kall lägenhet eftersom nya hyresvärden avvaktar med upprustning då försäljningen överklagats.
Sara Ström, med dottern Vera och hunden Aksel, tvingas bo i en kall lägenhet eftersom nya hyresvärden avvaktar med upprustning då försäljningen överklagats.
Protesterna hjälpte inte – kommunala Svenska Bostäder sålde förra året 207 lägenheter i Kärrtorp till det privata företaget Primula.

Nu har det gått nio månader med ny hyresvärd och eftersom försäljningen är överklagad får renoveringar vänta.

Vera Ström kastar sig i den stora kudden i sitt lekrum i lägenheten på Kärrtorpsvägen och skrattar förtjust. Men hennes mamma Sara Ström låter inte sin 1,5 år gamla dotter sova i rummet – det drar för mycket från fönstret, och bullret från biltrafiken utanför låter för högt.

– Jag har is i lägenheten när det är kyligt. Sedan finns det fler saker – fasaden och balkongerna behöver rustas upp. Men de väntar med renoveringar för att de inte vet om de får vara kvar som hyresvärd, säger Sara Ström och visar hur balkongdörren inte går att stänga helt.

Hon var en av dem som protesterade när det förra året stod klart att Svenska Bostäder tänkte sälja 207 bostäder i Kärrtorp till det privata företaget Primula.

Hyresgästerna protesterade, bland annat för att de ville behålla sina ködagar i internkön. Sara Ström förlorade till exempel 17 års kötid när Svenska Bostäder sålde till Primula.

Men trots protesterna klubbades beslutet igenom av kommunfullmäktige i november. I januari tog Primula över som hyresvärd. Affären är överklagad av Vänsterpartiet och i december beslutar förvaltningsrätten om ärendet ska tas upp.

Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd i Stockholms stad, säger att en av anledningarna till att affären genomfördes var just för att renoveringar i framför allt Bredäng, där Svenska Bostäder också sålde till Primula, skulle bli av snabbare.

– Svenska Bostäder har en väldigt hög renoveringsskuld och mycket att renovera och Primula är ett bolag som går in och verkligen renoverar när det behövs. Att de avvaktar den rättsliga prövningen är kanske inte så konstigt, säger han.

Men kritiken handlar inte om att privata hyresvärdar alltid är sämre än kommunala, poängterar Gunnar Thorell, förtroendevald i den lokala hyresgästföreningen.

– Vi tycker att Primula bemödar sig om att vara lika duktiga som Svenska Bostäder och kanske lite därtill. Men det man är osäker på i det längre perspektivet är om man kan bli såld till ett annat företag som kanske inte är lika bra. Och det är själva principen – allmännyttan har skapat trygghet och jämlikhet och med privatiseringar och ombildningar bryter man den utvecklingen och får segregation, säger Gunnar Thorell.

Han får medhåll av Vänsterpartiet, som i en rapport nyligen visade hur Stockholms bostadsbestånd har förändrats de senaste 20 åren. På många håll har allmännyttan minskat kraftigt till förmån för bostadsrätter och privata värdar.

I Skarpnäcks stadsdelsområde är det framför allt bostadsrätterna som har ätit på såväl allmännyttan som privata hyresvärdar. Andelen privata hyresrätter i förhållande till allmännyttiga har ökat, även om de allmännyttiga fortfarande är fler.

Joakim Larsson håller inte med om att försäljningar av allmännyttan leder till segregation.

– Jag räknar hyresrätten som något som kan bedrivas även utanför kommunens regi och har inte förstått vad som blir så annorlunda med att vi säljer till ett företag med en långsiktig ägare som inte avser att ombilda.

Fakta

Färre hyresrätter

Bostadsrätterna i Skarpnäcks stadsdelsområde är numera fler än hyresrätterna.

Mellan 1990 och 2011 har antalet bostadsrätter i stadsdelen ökat från knappt 3 000 till drygt 10 000.

Hyresrätterna har under samma period minskat från drygt 15 000 till knappt 10 000.

Störst andel allmännyttiga lägenheter finns i Bagarmossen.

Källa: Vänsterpartiet.