ANNONS

Rut och rot ökar i Värmdö

Marie Windolin som startade sitt städföretag för fyra år sedan har det senaste året märkt av en stor ökning av privatkunder som vill ha städning hemma.
Marie Windolin som startade sitt städföretag för fyra år sedan har det senaste året märkt av en stor ökning av privatkunder som vill ha städning hemma.
Allt fler Värmdöbor använder sig av rut- och rotavdrag. På ett år har köpare av hushållsnära tjänster ökat med 446 personer.

För Marie Windolin genererar rutavdraget mer jobb och möjligheten att anställa fler.
ANNONS

Marie Windolin startade sin städfirma Windolin Frihet i Värmdö för fyra år sedan och i dag har hon fyra anställda.

Sedan rutavdraget infördes den 1 juli 2007 har kunderna som efterfrågar städning i hemmet strömmat till.

– Jag startade med mestadels trappstädning i hyreshus. Det ledde till kontorsstädning, vilket i sin tur genererade hemstädning hos dem som jobbade på kontoren, säger hon.

Rutavdraget infördes 1 juli 2007 men enligt Marie Windolin tog det lite tid innan skattesubventionen påverkade hennes företag.

– Jag har nog märkt störst skillnad det senaste året. Det ringer mycket fler privatkunder sedan ett år tillbaka. De efterfrågar även krattning, skötsel av tomter och andra hushållsnära tjänster. Och när det gäller just städning är det en klar skillnad, säger hon.

Marie Windolin får nu så många förfrågningar att hon måste ta hjälp av ett större städföretag för att kunna bemanna jobben.

Även hennes man Johan Windolin, som drivit målerifirma sedan nio år och i dag driver Hagabergs måleri AB, har fått ett större kundunderlag efter att rotavdraget infördes.

Innan rotavdraget hade han mest företagskunder, och bara ett fåtal privatjobb på ett år.

– Nu är det kanske 80 procent privatkunder. Den här tiden på året är det ofta lugnt, men nu är det fullt upp. Folk har råd på ett annat sätt. Förut tyckte många att det var mycket pengar och ville avvakta, men nu bestämmer de sig fort, innan de hinner ta bort rotavdraget, säger han.

ANNONS

Administrationen med rotavdraget är också enkel, enligt Johan Windolin.

– Klarar man av att betala sina räkningar på en dator, klarar man av att göra rotavdrag, säger han.

Skatteverket betalade under 2011 ut 15,3 miljarder kronor i skattereduktion för husarbete. Av det står rotarbete för cirka 13,6 miljarder kronor och rutarbete för cirka 1,8 miljarder kronor.

Under 2011 utnyttjade sex procent av befolkningen i Stockholms län och fem procent av befolkningen i Värmdö kommun rut- avdraget.

Personer i storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala är de som flitigast använder skattereduktionen.

Sedan den 1 juli 2009 får den som köper rot- och rutarbete skattereduktionen avdragen direkt på fakturan. Företaget som har utfört tjänsten ansöker sedan hos Skatteverket som betalar ut pengarna till företaget.

Om ansökan görs via webben betalas beloppet normalt ut inom fem arbetsdagar.

Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden, men högst 50 000 kronor per person och år.

Fakta

Fler gör avdragen

Antal köpare 2011:

Antal köpare 2010:

Källa: Skattemyndigheten