ANNONS

Trots nya rutiner: Ny våldtäkt inne på Sankt Göran

Johan Franck
Johan Franck, verksamhetschef.
Efter flera allvarliga våldsbrott skärptes rutinerna och personaltätheten ökade – ändå kunde en ny våldtäkt begås inne på Beroendeakuten på Sankt Görans sjukhus.
– En medarbetare brast i att följa rutinerna. Det är oacceptabelt, säger verksamhetschefen Johan Franck.
ANNONS

Den 5 augusti i år togs en kvinna in för observerad tillnyktring på BAS, Beroendeakuten på Sankt Görans sjukhus, med 3,09 promille alkohol i blodet. Personalen har vittnat om att kvinnan var helt utslagen. Hon placerades på en plats i korridoren.

Senare på natten skrevs en 38-årig man in. Han var då påverkad av både alkohol och narkotika. I domen som avkunnades i Stockholms tingsrätt står det att det är klarlagt att 38-åringen våldtog kvinnan i korridoren och att han sedan rullade in hennes säng i ett annat behandlingsrum.

En övervakningskamera fångade hela händelseförloppet på film, bevisning som varit viktig för åklagaren.

38-åringen fälls för våldtäkt och överlämnas till rättspsykiatrisk vård eftersom brottet begicks under påverkan av en allvarligt psykisk störning.

Polisen anmälde sjukhuset till IVO

Våldtäkten är inte det första allvarliga brottet som inträffar inne på Beroendeakuten på Sankt Görans sjukhus. De senaste åren har både våldtäkter och två mordförsök inträffat på sjukhuset.

Detta fick polisen att i februari 2017 anmäla Sankt Görans sjukhus till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, något som Svt tidigare har berättat.

IVO avslutade tillsynen sedan sjukhusledningen svarat att man vidtagit flera åtgärder. Det handlar bland annat om kameraövervakning, särskilt väntrum för utsatta patiernter, låsta toaletter och ökad bemanning.

– Vi tycker själva att vi har gjort ganska mycket vilket också medfört en betydande kostnad, säger verksamhetschefen Johan Franck.

Fler anställda ska göra att det alltid finns personal på alla ytor på avdelningen. Patienter ska alltså inte lämnas ensamma.

ANNONS

– Det var det som fallerade i det här fallet. Vår internutredningen visade att en medarbetare brast i att följa rutinerna.

Medarbetaren har därefter fått lämna sitt arbete.

Växt ur lokalerna

Verksamheten kommer i januari att flytta in i nya lokaler, något som Johan Franck menar också innebär en ökad säkerhet.

– Vi har i dag omkring 18 000 akutsökande per år och lokalerna var, när de byggdes, anpassade för en tredjedel. När vi får fler vårdplatser kan vi ha en observationsavdelning för mer utsatta patienter och kan skärma av på ett annat sätt.

Kan era patienter känna sig trygga i dag med tanke på de brott som begåtts inne på sjukhuset?

– Vi bedriver bra vård och patienter kan absolut känna sig trygga. Vi har väldigt höga ambitioner när det gäller att följa rutinerna. Samtidigt kan man aldrig garantera att det inte händer igen.