22 rutor krossade på förskola

Skogsängsskolan skadegörelse 25/5 2019. Foto: Patricia Lundkvist
En av de krossade rutorna i helgen. Här är det Skogsängsskolan i Salem.
Krossade rutor och brand på en skolgård.
I helgen inträffade flera fall av skadegörelse i Salem.
På förskolan Skogsängsgården krossades och skadades 22 rutor på söndagen och på Söderby friskola brann nyinköpta leksaker för nästan 20 000 kronor upp.

Flera fall av skadegörelse skedde i Salem i helgen. Först krossades rutor på Skogsängsskolan på lördagen. Enligt uppgift från kommunen handlade det om tre rutor.

22 rutor på förskolan

På söndagen såg vittnen hur flera ungdomar krossade rutor på förskolan Skogsängsgården. 22 rutor krossades eller skadades på förskolan. När polisen kom till platsen hade ungdomarna försvunnit.

– Det är en trist förstörelse som kostar oss  skattepengar. Det här kunde gå till annat roligt för barnen. Att man inte kan få barn och ungdomar att förstå det är sorgligt, säger Salembon Patricia Lundkvist som passerade Skogsängsskolan på lördagskvällen och tog ett foto av en stam som krossat ett fönster.

Hade nyinköpta leksaker för cirka 20 000 kronor i två förråd i trä

Elena Alge, rektor

Brand på Söderby friskola

Salems kommun kommer nu ta reda på förödelsen och sätta in nya rutor där det behövs.

– Vi får se hur vi går vidare sedan. Just nu vet vi inte varför detta skett, säger Victoria Skynäs som är säkerhetssamordnare på Salems kommun.

Under helgen brann det även på skolgården på Söderby friskola. Detta skedde vid tre-tiden natten mellan fredagen och lördagen.

– Vi hade nyinköpta leksaker för cirka 20 000 kronor i två förråd i trä. Nu får vi köpa in nya leksaker. Sedan får vi se hur vi ska förvara dem. Jag tänker att det är någon som tänt på, säger rektorn Elena Alge.

Kommunalrådets reaktion

Kommunalrådet Lennart Kalderén (M) ser allvarligt på helgens skadegörelse och vädjar till ökat föräldransvar.

– Förskolebarn och personal möts av glassplitter överallt och får krympa ihop verksamheten. Vandaliseringen är så allvarlig och stötande för alla kommuninvånare att det är dags att markera, säger han i ett pressmeddelande.