Rutorna krossas – med frukter

De båda kvinnorna är rädda för hot och har därför valt att vara anonyma.
De båda kvinnorna är rädda för hot och har därför valt att vara anonyma.
Två kvinnor på Norrmalm trakasseras med mango, limefrukter och ägg som kastas på deras fönster. Hittills har två rutor krossats.

Nu har de anlitat en vakt. Men attackerna har fortsatt.

– Jag är så arg över det här. Det är så påfrestande att känna sig otrygg i sitt hem, säger Lisa.

Sedan i mars har någon kastat allt från mango och limefrukter till avokador och ägg på kvinnornas lägenhetsfönster, som vetter mot Wallingatan.

I början slog fruktkastaren till mer oregelbundet, men under hösten har det blivit värre och ­värre. För en dryg månad sedan hände det fyra dagar i rad.

Anna och Lisa, som egentligen heter något annat, misstänker att den skyldige är någon som bor i närheten, eftersom fruktattackerna oftast sker när de är hemma på kvällen.

– Det är jätteobehagligt för det känns som att den här personen vill åt oss. Vi har absolut ingen aning om varför han eller hon gör så här. I början trodde vi att det var barn som ville jäklas. Men med tanke på hur länge det pågått känns det mer som vi har att göra med en psykopat, säger Lisa.

Hittills har två rutor krossats med vad de tror är en mango. ­Eftersom personen ofta kastar hårda frukter är de säkra på att avsikten är att deras fönster ska gå sönder.

– Senaste gången satt Anna i vardagsrummet, men hon gick som tur var och hämtade ett glas vatten. Annars hade hon fått splitter över sig, säger Lisa.

Hyresvärden har nu anlitat en vakt som spanar efter fruktkastaren på olika dagar och tider. Trots det har attackerna inte upphört.

– Det känns helt sjukt att ha en privatvakt och det är ju ohållbart i längden, säger Anna.

De har gjort flera polisanmälningar, men utan resultat. Polisen har inga spår att gå på och alla utredningar har hittills lagts ner.

– Jag har inte stött på något liknande, säger Carina Berg på Citypolisen, som utreder fallet.

Brottet rubriceras som ofredande. Om det går att bevisa att samma person ligger bakom attackerna kan rubriceringen ändras till olaga förföljelse – ett nytt lagbrott som infördes den 1 oktober 2011, och som kan ge upp till fyra års fängelse.

Det innebär att någon gång på gång begår brott mot samma person – i dagligt tal kallat stalkning. Det kan – som i det här fallet –handla om upprepad skadegörelse eller försök till skadegörelse.

– I stället för att utreda varje brott för sig kan man nu se till helheten vilket innebär att man kan dömas för ett högre straff. Sedan lagen infördes har cirka 800 personer anmält olaga förföljelse i Sverige, säger Inka Wennerberg, handläggare i brottsofferfrågor vid Rikspolisstyrelsen.

I länet har hittills 45 fall av olaga förföljelse anmälts i år, jämfört med 56 förra året. Från Vasastan och Norrmalm inkom fem anmälningar 2011.

– Brotten är ofta väldigt svårutredda för som i det här fallet vet man ibland inte ens vem gärningspersonen är. Ett generellt råd är att man försöker dokumentera alla typer av kontakter som tagits genom att exempelvis spela in telefonsamtal, spara sms och inlägg på Facebook, säger Inka Wennerberg.

Det är främst kvinnor som utsätts för stalkning, enligt Brotts­förebyggande rådets undersökning från 2005.

Andra utsatta grupper är politiker, kändisar och myndighetspersoner.